Kate Schermerhorn

Director
Luna Park Productions
"There's a mesmerizing quality to Kate Schermerhorn's work." - Evening Standard

"Delightfully quirky" - Scientific American

"Sublime and fascinating" - San Francisco Chronicle

"Nothing seems wasted, and nothing's excessive." The New Yorker

Emmy-winner director and still photographer Kate Schermerhorn started her production career as a teenager, working during school holidays as an underpaid P.A. for her producer father, whose work included the iconic American Express Don’t Leave Home Without It, and Lee Iacocca Chrystler series. Kate soon went on to work for others, including directors Tamra Davis, Matthew Rolston and Oscar-winner Michael Moore. She later abandoned Hollywood for London, where she focused on photography, and published America's Idea of a Good Time (Dewi Lewis), which explores America's pursuit of happiness. In 2002, Kate returned to California, to make her directorial debut with KQED co-production Seeking 1906. The hour-long documentary, about best-selling author Simon Winchester, won Kate an Emmy for directing, and a nomination for best historical/cultural feature. It was broadcast nationally on PBS.

Kate's 2nd long form doc - about modern marriage - After Happily Ever After won the 2012 Council for the Contemporary Family Media Award and was broadcast nationally in 2013. The following year her work won two Telly Awards and was nominated for a Maggie. Kate's past clients include Apple, GE, Sony, Interscope Records, Monrovia, Lunares, GreatSchools, UCSF, ITVS, and The Center for Justice and Accountability. Her photographs have appeared in Granta, The Times of London, The Independent, El Mundo,The Los Angeles Times, Oprah Magazine, and have been widely exhibited, including at The Houston Center for Photography, Victoria and Albert's Canon Gallery, Yossi Milo and Fifty One Fine Art, who represent her work. Kate's photographs are currently part of Apple's 'Shot on Iphone' campaign. Kate is an occasional blogger for the Huffington Post. Kate is currently in post-production on a feature length doc about consumerism, excess, and the stuff from which happiness is truly made. Kate is a mother of two. 

Sessions in which Kate Schermerhorn attends

Tuesday 25 September, 2018

Time Zone: (GMT-08:00) Pacific Time (US & Canada)
9:00 AM
9:00 AM
Welcome to Getting Real '18
15 minutes, 9:00 AM - 9:15 AM

Cinerama Dome - Theater

Claire Aguilar, Wilmera Media (Participant)

Randy Haberkamp, Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Participant)

Simon Kilmurry, International Documentary Association (Participant)

9:15 AM
9:15 AM
Keynote: Molly Thompson
30 minutes, 9:15 AM - 9:45 AM

Cinerama Dome - Theater

Keynote

Molly Thompson, A+E Networks (Participant)

10:00 AM
10:00 AM
Pulling Back the Curtain
1 hour 30 minutes, 10:00 AM - 11:30 AM
Signup required

Pickford Center for Motion Picture Study - Linwood Dunn Theater

Interactive Workshop

Keith Ochwat, Paradigm Consulting (Participant)

Peter Broderick, Paradigm Consulting (Participant)

12:00 PM
12:00 PM
Monrovia, Indiana (2018) (Sneak Peek)
3 hours, 12:00 PM - 3:00 PM
Signup required

ArcLight Hollywood - Theater 10

Screening

Frederick Wiseman, Zipporah Films (Participant)

3:45 PM
3:45 PM
Challenge of Independent Film Distribution
1 hour 30 minutes, 3:45 PM - 5:15 PM

ArcLight Hollywood - Theater 8

Panel

Karen Konicek, Zipporah Films, Inc. (Moderator)

Alice Apley, Documentary Educational Resources (Participant)

Efuru Flowers, Flourishing Films (Participant)

Debra Zimmerman, Women Make Movies (Moderator)

Jonathan Skurnik, Skurnik Productions, LLC (Participant)

4:00 PM
4:00 PM

Cinerama Dome - Theater

Conversation

Morgan Neville, Tremolo (Participant)

Judd Apatow, Apatow Productions (Participant)

Wednesday 26 September, 2018

Time Zone: (GMT-08:00) Pacific Time (US & Canada)
7:15 AM
7:15 AM
Documentary Audience Research Launch Breakfast
2 hours, 7:15 AM - 9:15 AM
Signup required

Kimpton Everly Hotel - Ballroom

9:00 AM
9:00 AM
Keynote: Michèle Stephenson
30 minutes, 9:00 AM - 9:30 AM

Cinerama Dome - Theater

Keynote

Michèle Stephenson, Rada Film Group (Participant)

9:45 AM
9:45 AM
Frederick Wiseman Master Class
1 hour, 9:45 AM - 10:45 AM

Cinerama Dome - Theater

Workshop

Frederick Wiseman, Zipporah Films (Participant)

11:30 AM
11:30 AM
Journalists Under Threat
1 hour 30 minutes, 11:30 AM - 1:00 PM

ArcLight Hollywood - Theater 8

Panel

Tom Jennings, PBS Frontline (Moderator)

Monika Bauerlein, Mother Jones (Participant)

Sonia Kennebeck, Codebreaker Films (Participant)

Fiona Lawson-Baker, Al Jazeera English (Participant)

Palika Makam, WITNESS (Participant)

Budgeting Workshop with Robert Bahar
1 hour 30 minutes, 11:30 AM - 1:00 PM

ArcLight Hollywood - Theater 10

Workshop

Robert Bahar, Semilla Verde Productions, Ltd. (Participant)

1:30 PM
1:30 PM
Getting In Early: Development Funding
1 hour 30 minutes, 1:30 PM - 3:00 PM

ArcLight Hollywood - Theater 10

Panel

Lisa Chanoff, Catapult Film Fund (Participant)

Monika Navarro, Firelight Media (Participant)

Bonni Cohen, Catapult Film Fund/ Actual Films (Moderator)

Molly Thompson, A+E Networks (Participant)

Caroline von Kuhn, Sundance Institute (Participant)

Hajnal Molnar-Szakacs, Sundance Institute (Participant)

Carrie Lozano, Sundance Institute (Participant)

3:30 PM
3:30 PM

ArcLight Hollywood - Theater 8

Panel

Danny Alpert, Kindling Group (Participant)

Laura Fallsgraff, Kindling Group (Moderator)

Michael Fequiere, Great Big Story (Participant)

Kristin Pichaske, Kindling Group (Moderator)

Jacob Kornbluth, Inequality Media (Participant)

Kathleen Lingo, The New York Times (Participant)

3:45 PM
3:45 PM
NEH Funding: Tips from Filmmakers and the NEH
1 hour 30 minutes, 3:45 PM - 5:15 PM
Signup required

Pickford Center for Motion Picture Study - Linwood Dunn Theater

Panel

David Weinstein, NEH (Moderator)

Jason Cohn, Bread and Butter Films (Participant)

Arwen Curry, Worlds of Ursula K. Le Guin (Participant)

Lyn Goldfarb, Lyn Goldfarb Productions (Participant)

sally rubin, Sally Rubin Films, Chapman University (Participant)

Alison Sotomayor, MOXIE MEDIA PRODUCTIONS (Participant)

Ashley York, USC (Participant)

5:00 PM
5:00 PM
Keynote: Chi-hui Yang
30 minutes, 5:00 PM - 5:30 PM

Cinerama Dome - Theater

Keynote

Chi-hui Yang, Ford Foundation (Participant)

8:00 PM
8:00 PM
PBS Indies Party
2 hours, 8:00 PM - 10:00 PM
Signup required

NeueHouse Hollywood - NeueHouse Hollywood

Thursday 27 September, 2018

Time Zone: (GMT-08:00) Pacific Time (US & Canada)
11:45 AM
11:45 AM
Broadcast Production Pipelines
1 hour 30 minutes, 11:45 AM - 1:15 PM

ArcLight Hollywood - Theater 10

Panel

Kevin Iwashina, International Documentary Association, Endeavor Content (Moderator)

Alan Eyres, National Geographic (Participant)

Jannat Gargi, VulcanProductions (Participant)

Julie Goldman, Motto Pictures (Participant)

Justine Nagan, American Documentary / POV & America ReFramed (Participant)

Poh Si Teng, AJE Witness (Participant)

3:30 PM
3:30 PM
Palestinian Filmmaker Panel
1 hour 30 minutes, 3:30 PM - 5:00 PM
Signup required

Film L.A. - Meeting Room

Panel

Deana Nassar, Arab Film and Media Institute (Moderator)

dima abu ghoush, Collage Productions (Participant)

Salim Abu Jabal, Boujabel Production (Participant)

Muayad Alayan, PalCine Productions (Participant)

Mahmoud Al Massad, Jo Image (Participant)

Imad Burnat, 5 broken cameras (Participant)

Mohamed Jabaly, JABALI Film (Participant)

May Odeh, odeh films (Participant)

Rula Salameh, Just Vision (Participant)

3:45 PM
3:45 PM
Working with International Public Broadcasters
1 hour 30 minutes, 3:45 PM - 5:15 PM

ArcLight Hollywood - Theater 8

Panel

Axel Arnö, SVT (Moderator)

Rudy Buttignol, British Columbia's Knowledge Network (Participant)

Mandy Chang, BBC (Participant)

Margje de Koning, EO/IKONdocs (Participant)

Annie Roney, ro*co films (Participant)

6:00 PM
6:00 PM
Closing Night Party
1 hour 15 minutes, 6:00 PM - 7:15 PM

Pickford Center for Motion Picture Study - Back Lot

7:30 PM
7:30 PM
Special Closing Night Event: 35mm restoration of Salesman
2 hours, 7:30 PM - 9:30 PM
Signup required

Pickford Center for Motion Picture Study - Linwood Dunn Theater

Screening

Randy Haberkamp, Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Moderator)

Rebekah Maysles, Maysles Films (Participant)