Saturday November 9, 2019 Time Zone: CDT/Central Time (US & Canada)

7:00 AM
7:00 AM
Yoga (with Lisa Coleman) 1 hour 7:00 AM  -  8:00 AM  |  Armstrong Ballroom
Brain Break
7:15 AM
7:15 AM
Registration / NCHC Info Desk 7 hours 7:15 AM  -  2:15 PM  |  Grand Ballroom Foyer
Administration
7:30 AM
7:30 AM
Idea Exchange 1 hour 15 minutes 7:30 AM  -  8:45 AM  |  Grand Ballroom
Idea Exchange
Food and Beverage
9:00 AM
9:00 AM
General Session
administrationBest PracticesHonors Pedagogy
Honors for Gen-Z 50 minutes 9:00 AM  -  9:50 AM  |  Bayside B
General Session
Teaching and LearningHonors PedagogyCo-Curricular Programming
ePortfolios and Integrative Education 50 minutes 9:00 AM  -  9:50 AM  |  Maurepas
General Session
Honors PedagogyTwo Year CollegeCo-Curricular Programming
Disrupting Debate through Deliberation 50 minutes 9:00 AM  -  9:50 AM  |  Nottoway
General Session
Teaching and LearningHonors PedagogyExperiential Learning
General Session
Advising and MentoringStudent Recruitment and RetentionTwo Year College
Creating Meaningful Roles for Peer Mentors to Enhance First-Year Seminars 50 minutes 9:00 AM  -  9:50 AM  |  Napoleon B2
General Session
First-Year Experience/Freshman OrientationBest PracticesHonors Pedagogy
General Session
Honors Community/Living-Learning CommunitiesBest PracticesCo-Curricular Programming
Hip Hop is Hella Honorific 50 minutes 9:00 AM  -  9:50 AM  |  Napoleon A3
General Session
DiversityTeaching and LearningHonors Pedagogy
Successful Recruitment Strategies in the Age of the Demographic Cliff 50 minutes 9:00 AM  -  9:50 AM  |  Gallier A
General Session
Marketing and Social MediaCurrent IssuesStudent Recruitment and Retention
Creative Recruiting through the Use of Honors Ambassadors 50 minutes 9:00 AM  -  9:50 AM  |  Grand Chenier
General Session
Best PracticesStudent Recruitment and RetentionProfessional Administrative Staff
General Session
Teaching and LearningHonors Community/Living-Learning CommunitiesCo-Curricular Programming
General Session
DiversityInclusionHonors PedagogyEquityAccess & Social Justice
Disruptive Joy: Ideas that Thrill Students and Faculty 50 minutes 9:00 AM  -  9:50 AM  |  Oakley
Panel
Teaching and LearningHonors PedagogyExperiential Learning
The Boundaries and Frontiers of Creativity in Honors Education 50 minutes 9:00 AM  -  9:50 AM  |  Gallier B
Panel
Teaching and LearningadministrationHonors Pedagogy
Giftedness, Overexcitabilities, and Applications in Honors Education 50 minutes 9:00 AM  -  9:50 AM  |  Evergreen
Roundtable
Honors PedagogyStudent Recruitment and RetentionTeaching & Learning
Roundtable
Best PracticesHonors PedagogyProfessional Administrative Staff
Workshop
Teaching and Learning
Forum on Diversity Session 3: Probing Underrepresented Identities 1 hour 50 minutes 9:00 AM  -  10:50 AM  |  Grand Couteau
Forum on Diversity
Forum on Diversity
Sub Sessions
Forum on Diversity Session 3: Probing Underrepresented Identities 1 hour 50 minutes 9:00 AM  -  10:50 AM  |  Grand Couteau
Forum on Diversity
Forum on Diversity
Forum on Diversity Session 3: Probing Underrepresented Identities 1 hour 50 minutes 9:00 AM  -  10:50 AM  |  Grand Couteau
Forum on Diversity
Forum on Diversity
Forum on Diversity Session 3: Probing Underrepresented Identities 1 hour 50 minutes 9:00 AM  -  10:50 AM  |  Grand Couteau
Forum on Diversity
Forum on Diversity
Forum on Diversity Session 3: Probing Underrepresented Identities 1 hour 50 minutes 9:00 AM  -  10:50 AM  |  Grand Couteau
Forum on Diversity
Forum on Diversity
SIRP
SIRP
Sub Sessions
SIRP
SIRP
SIRP
SIRP
SIRP
SIRP
Workshop
10:00 AM
10:00 AM
General Session
Current IssuesAdvocacyCo-Curricular Programming
Creating Effective On-Campus Recruitment Events for Your Honors College 50 minutes 10:00 AM  -  10:50 AM  |  Bayside B
General Session
administrationBest PracticesStudent Recruitment and Retention
General Session
Marketing and Social MediaBest PracticesStudent Recruitment and Retention
Teaching Art in the Humanities to Spark Creativity 50 minutes 10:00 AM  -  10:50 AM  |  Grand Chenier
General Session
Teaching and LearningHonors Pedagogy
Let’s Disrupt the Real Disruptors! 50 minutes 10:00 AM  -  10:50 AM  |  Oakley
General Session
administrationCurrent IssuesAdvocacy
General Session
Best PracticesHonors PedagogyExperiential Learning
"The Honors Point System”: Building a Community of Scholars 50 minutes 10:00 AM  -  10:50 AM  |  Evergreen
Roundtable
DiversityHonors Community/Living-Learning CommunitiesBest Practices
Disrupting Tried and True Methods of Connecting with Students 50 minutes 10:00 AM  -  10:50 AM  |  Estherwood
Roundtable
Best PracticesHonors PedagogyExperiential Learning
Lynda Barry Common Read Workshop 1 hour 20 minutes 10:00 AM  -  11:20 AM  |  Napoleon A1
Workshop
Teaching and LearningHonors PedagogyExperiential Learning
The Social Sciences in Honors: Finding Our Place in the Curriculum 1 hour 50 minutes 10:00 AM  -  11:50 AM  |  Napoleon B3-C3
Workshop
Assessment and Program EvaluationBest PracticesHonors Pedagogy
Think Differently and Lead from the Emerging Future 1 hour 50 minutes 10:00 AM  -  11:50 AM  |  Napoleon B2
Workshop
Teaching and LearningHonors PedagogyExperiential Learning
Data Collection and Analysis in Honors: A Practical Introduction 1 hour 20 minutes 10:00 AM  -  11:20 AM  |  Napoleon A2
Workshop
Best PracticesAdministratorProfessional Administrative Staff
Faith, Diversity and Honors: Intersectionality or Crossroads? 1 hour 20 minutes 10:00 AM  -  11:20 AM  |  Napoleon A3
Workshop
DiversityInclusionEquityAccess & Social JusticeExperiential Learning
Finance Committee Meeting 1 hour 50 minutes 10:00 AM  -  11:50 AM  |  Ellendale
NCHC Committee Meeting
Portz Scholar Presentations 1 hour 50 minutes 10:00 AM  -  11:50 AM  |  Bayside A
Special Event
Research
Sub Sessions
Portz Scholar Presentations 1 hour 50 minutes 10:00 AM  -  11:50 AM  |  Bayside A
Special Event
Research
Portz Scholar Presentations 1 hour 50 minutes 10:00 AM  -  11:50 AM  |  Bayside A
Special Event
Research
Portz Scholar Presentations 1 hour 50 minutes 10:00 AM  -  11:50 AM  |  Bayside A
Special Event
Research
Coffee Cart 2 hours 10:00 AM  -  12:00 PM  |  Grand Ballroom Foyer
Food and BeverageCaffeine Break
NCHC Consultant Center 50 minutes 10:00 AM  -  10:50 AM  |  Grand Ballroom Foyer
Consultant Center
BRAIN BREAK sponsored by GEICO 4 hours 10:00 AM  -  2:00 PM  |  1st Floor Gallery
Brain Break
NCHC Publication Sales 4 hours 10:00 AM  -  2:00 PM  |  Grand Ballroom Foyer
American Dreams and Realities: Disrupting Education with Diversity 50 minutes 10:00 AM  -  10:50 AM  |  Oak Alley
General Session
Teaching and Learning
11:00 AM
11:00 AM
General Session
AdministratorProfessional Administrative StaffTwo Year College
Honors Off Campus and Out in the Community! 50 minutes 11:00 AM  -  11:50 AM  |  Napoleon D3
General Session
Teaching and LearningHonors PedagogyExperiential Learning
General Session
Assessment and Program EvaluationResearchHonors Pedagogy
General Session
Best PracticesHonors PedagogyExperiential Learning
General Session
Teaching and LearningFaculty Recruitment and DevelopmentHonors Pedagogy
Inciendio! Sparking Engagement in an Honors Living Learning Community 50 minutes 11:00 AM  -  11:50 AM  |  Poydras
General Session
Honors Community/Living-Learning CommunitiesBest PracticesCo-Curricular Programming
Re-Imagining Support for Twice-Exceptional College Students 50 minutes 11:00 AM  -  11:50 AM  |  Grand Chenier
General Session
Honors Community/Living-Learning CommunitiesResearchAdvocacy
Holistic Admissions: Planning for Change 50 minutes 11:00 AM  -  11:50 AM  |  Napoleon C2
General Session
DiversityInclusionStudent Recruitment and RetentionEquityAccess & Social Justice
General Session
Advising and MentoringBest PracticesStudent Recruitment and Retention
General Session
DiversityAdvising and MentoringInclusionAdvocacyEquityAccess & Social Justice
General Session
Honors PedagogyStudent Recruitment and RetentionOther
Theorizing as Disruption: Recreating Honors Service to Its Institutions 50 minutes 11:00 AM  -  11:50 AM  |  Gallier B
Panel
Advising and MentoringAdministratorOther
All about NCHC Program Review 50 minutes 11:00 AM  -  11:50 AM  |  Oak Alley
Panel
Assessment and Program EvaluationBest PracticesAdvocacy
Improving the Honors Thesis Requirement 50 minutes 11:00 AM  -  11:50 AM  |  Evergreen
Roundtable
Faculty Recruitment and DevelopmentAssessment and Program EvaluationBest Practices
Roundtable
Honors Community/Living-Learning CommunitiesBest PracticesHonors Pedagogy
Student Interdisciplinary Research Panels (SIRP) Session 5: Politics and Policies 1 hour 15 minutes 11:00 AM  -  12:15 PM  |  Southdown
SIRP
SIRP
Sub Sessions
Student Interdisciplinary Research Panels (SIRP) Session 5: Politics and Policies 1 hour 15 minutes 11:00 AM  -  12:15 PM  |  Southdown
SIRP
SIRP
Student Interdisciplinary Research Panels (SIRP) Session 5: Politics and Policies 1 hour 15 minutes 11:00 AM  -  12:15 PM  |  Southdown
SIRP
SIRP
Student Interdisciplinary Research Panels (SIRP) Session 5: Politics and Policies 1 hour 15 minutes 11:00 AM  -  12:15 PM  |  Southdown
SIRP
SIRP
12:00 PM
12:00 PM
General Session
Advising and MentoringBest PracticesAdvocacy
Revising an Honors Program from the Ground Up 50 minutes 12:00 PM  -  12:50 PM  |  Oakley
General Session
administrationBest PracticesStudent Recruitment and Retention
Combatting the Sophomore Slump through Honors Leadership Programs 50 minutes 12:00 PM  -  12:50 PM  |  Bayside A
General Session
Best PracticesAdvocacyCo-Curricular Programming
General Session
DiversityInclusionEquityAccess & Social JusticeExperiential Learning
General Session
Advising and MentoringBest PracticesHonors Pedagogy
General Session
Honors Community/Living-Learning CommunitiesResearchHonors Pedagogy
Embedding Self-Reflection Practices into the Honors Experience 50 minutes 12:00 PM  -  12:50 PM  |  Napoleon B2
General Session
Advising and MentoringBest PracticesHonors Pedagogy
General Session
Best PracticesStudent Recruitment and RetentionExperiential Learning
Tracking Honors Students' Learning Outcomes 50 minutes 12:00 PM  -  12:50 PM  |  Grand Couteau
General Session
Assessment and Program EvaluationResearchadministration
Disrupting the Honors Admissions Process 50 minutes 12:00 PM  -  12:50 PM  |  Poydras
General Session
Assessment and Program EvaluationBest PracticesStudent Recruitment and Retention
Reimagining the Power of the Past: Utilizing Tradition for Transformation 50 minutes 12:00 PM  -  12:50 PM  |  Gallier A
General Session
Teaching and LearningHonors Pedagogy
Disrupting the Status Quo: Developing an Honors Program Equity Plan 50 minutes 12:00 PM  -  12:50 PM  |  Napoleon C2
General Session
DiversityInclusionStudent Recruitment and RetentionEquityAccess & Social Justice
Breaking Down Barriers: Two Points of Entry to Honors Education 50 minutes 12:00 PM  -  12:50 PM  |  Oak Alley
General Session
DiversityInclusionadministrationStudent Recruitment and RetentionEquityAccess & Social Justice
General Session
Advising and MentoringBest PracticesCo-Curricular Programming
Defining Success in Honors 50 minutes 12:00 PM  -  12:50 PM  |  Napoleon A2
General Session
Advising and MentoringTeaching and LearningAssessment and Program Evaluation
Utilizing Technology in Honors Advising 50 minutes 12:00 PM  -  12:50 PM  |  Napoleon B3-C3
General Session
Advising and MentoringAssessment and Program EvaluationBest Practices
General Session
Best PracticesHonors PedagogyExperiential Learning
Wellness in Advising 50 minutes 12:00 PM  -  12:50 PM  |  Grand Chenier
General Session
Advising and MentoringCurrent Issues
Reimagining Civic Engagement in Honors 50 minutes 12:00 PM  -  12:50 PM  |  Nottoway
General Session
Honors Community/Living-Learning CommunitiesFirst-Year Experience/Freshman OrientationBest Practices
Research Committee Meeting 50 minutes 12:00 PM  -  12:50 PM  |  Ellendale
NCHC Committee Meeting
NCHC Consultant Center 50 minutes 12:00 PM  -  12:50 PM  |  Grand Ballroom Foyer
Consultant Center
1:00 PM
1:00 PM
Grit and Grace: Fostering Resiliency among Honors Students 50 minutes 1:00 PM  -  1:50 PM  |  Napoleon A1
General Session
Advising and MentoringBest PracticesCo-Curricular Programming
General Session
DiversityResearchAdvocacy
General Session
Best PracticesHonors PedagogyExperiential Learning
General Session
administrationBest PracticesStudent Recruitment and Retention
Disrupting the Curriculum: What Is College For? 50 minutes 1:00 PM  -  1:50 PM  |  Grand Couteau
General Session
Best PracticesHonors Pedagogy
General Session
Assessment and Program EvaluationResearchAdministrator
General Session
Assessment and Program EvaluationCurrent IssuesHonors Pedagogy
General Session
Assessment and Program EvaluationBest PracticesCo-Curricular Programming
General Session
Assessment and Program EvaluationInternational EducationProfessional Administrative Staff
Have You Scene It? Using Movies to Screen Dialogues about Race 50 minutes 1:00 PM  -  1:50 PM  |  Napoleon D3
General Session
DiversityInclusionEquityAccess & Social JusticeExperiential Learning
General Session
administrationStudent Recruitment and RetentionTwo Year College
STEM in Honors: A Discussion of Course and Program Design 50 minutes 1:00 PM  -  1:50 PM  |  Oakley
Panel
Teaching and LearningFaculty Recruitment and DevelopmentHonors Pedagogy
Roundtable
DiversityInclusionEquityAccess & Social Justice
Tackling New Perspectives in America's Least Diverse State 50 minutes 1:00 PM  -  1:50 PM  |  Evergreen
Roundtable
DiversityInclusionEquityAccess & Social Justice
Diagnosis: Perfectionism/Prescription: Authenticity and Compassion 50 minutes 1:00 PM  -  1:50 PM  |  Borgne
Workshop
Advising and MentoringBest PracticesCo-Curricular Programming
Get Them Talking: Disrupting Classroom Expectations 50 minutes 1:00 PM  -  1:50 PM  |  Napoleon B3-C3
Workshop
Best PracticesHonors PedagogyStudent Recruitment and Retention
Outreach and Development Committee Meeting 50 minutes 1:00 PM  -  1:50 PM  |  Ellendale
NCHC Committee Meeting
NCHC Committee Meeting
2:00 PM
2:00 PM
Plenary Speaker: Lynda Barry 1 hour 15 minutes 2:00 PM  -  3:15 PM  |  Grand Ballroom
Plenary
4:00 PM
4:00 PM
Reimagining the Honors Senior Project From the Freshman Year Forward 50 minutes 4:00 PM  -  4:50 PM  |  Napoleon D2
General Session
Advising and MentoringBest PracticesHonors Pedagogy
Harvesting Creativity through Problem Solving 50 minutes 4:00 PM  -  4:50 PM  |  Southdown
General Session
Best PracticesHonors PedagogyExperiential Learning
Igniting Student Creativity through Community-Engaged Practice 50 minutes 4:00 PM  -  4:50 PM  |  Napoleon B2
General Session
Teaching and LearningHonors PedagogyExperiential Learning
General Session
First-Year Experience/Freshman OrientationBest PracticesStudent Recruitment and Retention
National Student Exchange (NSE): Study Away and Honors 50 minutes 4:00 PM  -  4:50 PM  |  Napoleon D3
General Session
administrationInternational EducationExperiential Learning
General Session
DiversityInternational EducationExperiential Learning
General Session
First-Year Experience/Freshman OrientationAssessment and Program EvaluationResearch
Enhancing Honors Learning with Reflective Online Forums 50 minutes 4:00 PM  -  4:50 PM  |  Napoleon A3
General Session
Advising and MentoringTeaching and LearningHonors Pedagogy
The Role of Visual Art in developing Honors Students’ Creativity 50 minutes 4:00 PM  -  4:50 PM  |  Bayside A
General Session
Best PracticesHonors PedagogyCo-Curricular Programming
Transformation and Transaction: Curricular Innovation and Generation Z 50 minutes 4:00 PM  -  4:50 PM  |  Grand Couteau
General Session
First-Year Experience/Freshman OrientationBest PracticesHonors Pedagogy
General Session
Teaching and LearningHonors PedagogyExperiential Learning
General Session
Best PracticesHonors PedagogyCo-Curricular Programming
General Session
DiversityCurrent IssuesHonors Pedagogy
General Session
ResearchScholarships and FellowshipsCo-Curricular Programming
Disrupting the Honors Imaginary: Inclusive Excellence and Equity 50 minutes 4:00 PM  -  4:50 PM  |  Napoleon A1
General Session
DiversityHonors Community/Living-Learning CommunitiesInclusionEquityAccess & Social Justice
We Don't Have a Budget Problem, We Have a Priority Problem 50 minutes 4:00 PM  -  4:50 PM  |  Gallier A
Panel
Fundraising and DevelopmentBest PracticesAdministrator
Building a Holistic Honors Curriculum 50 minutes 4:00 PM  -  4:50 PM  |  Estherwood
Roundtable
Teaching & Learning
Mindsets and Motivation in Honors Advising 50 minutes 4:00 PM  -  4:50 PM  |  Bayside C
General Session
5:30 PM
5:30 PM
NCHC Awards Ceremony sponsored by National Society of Collegiate Scholars 1 hour 5:30 PM  -  6:30 PM  |  Grand Ballroom