You are logged in as an admin user. This page is cached for performance until Mon, 23 May 2022 02:53:34 GMT. Preview latest contents by clicking Refresh.
Logout

Jenny Mccall

8th Science
Fayette County Public Schools
Participates in 1 Session

Jenny McCall has been teaching science for 13 years in a variety of school settings: public, private, and charter.  She graduated from the Indiana University of Pennsylvania with a Bachelor of Science in Chemistry and Chemistry Education and completed her Masters of Education in Diverse Learning (dual emphasis - learning behavioral specialist and teaching English Language Learners) from Trinity International University.  She currently teaches 8th grade science at the Winburn Middle School in the Fayette County Public Schools located in Lexington, KY.  She previously taught for 8 years at the Kenosha School of Technology Enhanced Curriculum, a PLTW distinguished school located in Kenosha, WI before transitioning to KY in the summer of 2020. She is a Project Lead the Way Master Teacher for the Gateway Flight and Space, Science of Technology and Energy and the Environment modules, in addition to certifcations in the Automation& Robotics, Design & Modeling, and Medical Detectives modules.

Attending the Honeywell Educators at Space Academy (2018) was a pivotal and paradigm shifting moment in her career as a middle school science teacher.  She attended SEEC for the first time in 2019 and hopes to return every year thereafter.

She is honored to serve as both a Space Foundation Teacher Liasion (Flight 17-20) and JPL Solar System Ambassador (2020) in the pursuit of sharing passionate space exploration within her sphere of influence.   

She was accepted as a Wisconsin Space Grant Consortium Embedded Teacher to accompany the Carthage microgravity team on a ZeroG flight in November of 2020.  While learning virtually, Winburn Middle School students researched, submitted questions, and designed experiments to fly in microgravity.  McCall designed lessons to accompany the videos that were recorded on the ZeroG flight so that other classrooms could learn alongside her students. These lessons are intended to serve as labs for recurring use in her classroom on the subject of how fluids behave in space.  The research collected from the Carthage microgravity team is being applied to the design and implementation of the Modal Propellant Gauging system on the Lunar Orbiting Platform.

She is a current participant in the SOFIA Airborne Astronomy Ambassadors program (Cycle 9) with plans to fy aboard the airborne infrared astronomy lab in the winter of 2022.

Sessions in which Jenny Mccall participates

Friday 5 February, 2021

Time Zone: (GMT-06:00) Central Time (US & Canada)
2:00 PM
2:00 PM
Project Lead the Way Flight and Space Curriculum Update
45 minutes, 2:00 PM CST - 2:45 PM CST

- Virtual Classroom 6

Session

Rachel Allard, Project Lead the Way, Inc (Presenter)

Valerie Rudderforth, Saint Paul Public Schools (Presenter)

Jenny Mccall, Fayette County Public Schools (Presenter)

Sessions in which Jenny Mccall attends

Thursday 4 February, 2021

Time Zone: (GMT-06:00) Central Time (US & Canada)
11:30 AM
11:30 AM
Panel: Perseverance Innovators
1 hour, 11:30 AM CST - 12:30 PM CST

Panel

Daniel Newmyer, Space Center Houston (Presenter)

12:45 PM
12:45 PM
Asteroid Explorers! NASA ROADS on Asteroids Student Challenge
1 hour 30 minutes, 12:45 PM CST - 2:15 PM CST

- Virtual Classroom 8

Session

Celena Miller, SEEC Crew - NASA Texas Space Grant (Presenter)

Nicole Lunning, NASA - Johnson Space Center (Presenter)

Margaret Baguio, NASA Texas Space Grant Consortium (Presenter)

2:30 PM
2:30 PM
Celebrating Station Science with NASA
1 hour 30 minutes, 2:30 PM CST - 4:00 PM CST

- Virtual Classroom 8

Session

Scott Black, NASA (Presenter)

Krystal Winters, Oklahoma State University NSPACE (Presenter)

4:00 PM
4:00 PM
Tour: Climate Change Research Initiative Program at GISS
1 hour, 4:00 PM CST - 5:00 PM CST
Signup required

- Tours

Tour

Alejandro Mundo, Kingsbridge International HS & NASA GISS (Presenter)

Friday 5 February, 2021

Time Zone: (GMT-06:00) Central Time (US & Canada)
8:00 AM
8:00 AM
Friday Keynote: Dr. John Mather
1 hour, 8:00 AM CST - 9:00 AM CST

- Keynote Speaker

Keynote

Daniel Newmyer, Space Center Houston (Speaker)

11:00 AM
11:00 AM
Tour: Jet Propulsion Laboratory: 360 Degree Live Tour
1 hour, 11:00 AM CST - 12:00 PM CST

- Tours

Tour

Nikki Wyrick, NASA/JPL (Speaker)

Joseph Williams, NASA Aeronautics and Space Administration (Speaker)

12:45 PM
12:45 PM
Panel: Innovation Artemis!
1 hour, 12:45 PM CST - 1:45 PM CST

Panel

Daniel Newmyer, Space Center Houston (Speaker)

2:45 PM
2:45 PM

- Virtual Classroom 2

Session

Akiko Kojima, Hisumi Elementary School (Presenter)

6:00 PM
6:00 PM
SEEC 2021 Banquet Opening and Award Ceremony
4 hours, 6:00 PM CST - 10:00 PM CST

Reception

Daniel Newmyer, Space Center Houston (Presenter)

Saturday 6 February, 2021

Time Zone: (GMT-06:00) Central Time (US & Canada)
7:00 AM
7:00 AM
Tour: Space Center Houston's "Inside Peek" Tours
16 hours 55 minutes, 7:00 AM CST - 11:55 PM CST

Tour

8:45 AM
8:45 AM

- Virtual Classroom 6

Session

Emmanuel Urquieta, Baylor College of Medicine/TRISH (Presenter)

Kellie Arenz, Mukwonago Area School District- Park View Middle School (Presenter)

10:30 AM
10:30 AM
Mission To Mars: Virtual Learning Simulation Experience
1 hour 30 minutes, 10:30 AM CST - 12:00 PM CST

- Virtual Classroom 8

Session

Justin Maenner, Jerry Knight STEM Academy, Mansfield ISD (Presenter)

Amanda McCue, Crowley ISD (Presenter)

12:15 PM
12:15 PM
Panel: ISS National Laboratory Panel
1 hour, 12:15 PM CST - 1:15 PM CST

Panel

Daniel Newmyer, Space Center Houston (Speaker)

1:30 PM
1:30 PM
Reality to Virtual Space Camp Online!
1 hour 30 minutes, 1:30 PM CST - 3:00 PM CST

- Virtual Classroom 2

Session

Dr Estelle-Marie Montgomery, Globaleyez Consulting (Presenter)

Melinda Viteri, Royal Aeronotical Society / Aviation Youth Mentoring Program (Presenter)

3:15 PM
3:15 PM

- Keynote Speaker

Keynote

Daniel Newmyer, Space Center Houston (Speaker)

Share this