You are logged in as an event manager. This page is cached for performance until Wed, 08 Dec 2021 16:21:28 GMT. Preview latest contents by clicking Refresh.
Logout

Debbie Montenegro

Deputy Director
University of North Texas Health Science Center and the Network of the National Library of Medicine South Central Region
Participates in 2 items

Debbie currently serves as the Deputy Director for the Network of the National Library of Medicine South Central Region (NNLM SCR), housed at UNT Health Science Center and funded by the NIH National Library of Medicine. The mission of NNLM is to advance the progress of medicine and improve public health through increased access to health information, training, and grants. She provides training on health resources from the National Library of Medicine (NLM) and the National Institutes of Health (NIH) and coordinates health information outreach throughout the states of Arkansas, Louisiana, New Mexico, Oklahoma, and Texas. She is a professional development trainer on grant writing and is a grant proposal reviewer. Her duties also include course development, classroom and virtual instruction, exhibit coordination, committee involvement, and speaking engagements at conferences. Debbie serves as the liaison in the areas of program planning, consumer health, health literacy, space and astronaut health, for target audiences including K-12 education, science educators, librarians, community organizations, and other health groups. 

Debbie Montenegro holds a Master of Science in Information Science with a Health Informatics Specialization from UNT and a bachelor’s degree in Chemistry from SMU. While at SMU, Debbie completed an internship where she worked in the lab with a research team of chemists and biologists. Debbie also completed a teacher certification program and taught both Chemistry and Environmental Science at the senior high school level. While obtaining her master’s degree, she worked at a local public library. After obtaining her graduate degree, she worked as the Learning Resource Center Manager at a nursing school, where she assisted nursing students and faculty. Debbie then worked as a Cardiovascular Epidemiology Research Analyst for Baylor Scott & White Health, where she worked on NIH, NHLBI, and industry funded studies. She has been published in the Journal of American College of Cardiology: Cardiovascular Imaging, also in Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes (an American Heart Association journal), and as a co-author on an abstract presented at The Society of Thoracic Surgeons 53rd Annual Meeting. 

Sessions in which Debbie Montenegro participates

Thursday 7 February, 2019

Time Zone: (GMT-06:00) Central Time (US & Canada)
12:45 PM
12:45 PM
Grant Writing Express
45 minutes, 12:45 PM - 1:30 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Learning Innovation Center- Lab 2

Session

Debbie Montenegro, University of North Texas Health Science Center and the Network of the National Library of Medicine South Central Region (Participant)

3:45 PM
3:45 PM
Expert/Educator: Mars Anomalies: Exploring Literacy and STEM Collaborations
1 hour 30 minutes, 3:45 PM - 5:15 PM
Signup required

Gilruth Center - Off-Site Location (take bus) - Destiny

Session

Lauren Parker, Fort Worth Academy (Participant)

Kathy Uhr, Fort Worth Academy (Participant)

Debbie Montenegro, University of North Texas Health Science Center and the Network of the National Library of Medicine South Central Region (Participant)

Sessions in which Debbie Montenegro attends

Thursday 7 February, 2019

Time Zone: (GMT-06:00) Central Time (US & Canada)
8:00 AM
8:00 AM
Keynotes Session- Vanessa Wyche
1 hour 30 minutes, 8:00 AM - 9:30 AM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Space Center Theater

Keynote

10:00 AM
10:00 AM
Expert/Educator: Results of the Year in Space/Twin Study
1 hour 30 minutes, 10:00 AM - 11:30 AM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Mission Briefing Center

Session

Phyllis Friello, Space Center Houston (Participant)

John Charles, Space Center Houston (Participant)

11:30 AM
11:30 AM
Lunch 1 Thursday
1 hour, 11:30 AM - 12:30 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Astronaut Gallery - Lunch 1

1:45 PM
1:45 PM
Mission Control Center (Tour)
1 hour 30 minutes, 1:45 PM - 3:15 PM
Signup required

Off- Site locations (take bus) - Mission Control Bus

Tour

Friday 8 February, 2019

Time Zone: (GMT-06:00) Central Time (US & Canada)
8:00 AM
8:00 AM
Keynote- Dr. Alan Stern
1 hour, 8:00 AM - 9:00 AM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Space Center Theater

Keynote

9:30 AM
9:30 AM
Expert/Educator: Lights, Camera... Space! Using HDEV to Bring Space to Your Teaching Plans
1 hour 30 minutes, 9:30 AM - 11:00 AM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Learning Innovation Center- Lab 1

Session

Carlos Fontanot, Johnson Space Center (Participant)

Michelle Mohrweis, Bogle Jr. High (Participant)

Liam Kennedy, ISS-Above (Participant)

11:00 AM
11:00 AM
Lunch 1 Friday
1 hour, 11:00 AM - 12:00 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Astronaut Gallery - Lunch 1

1:15 PM
1:15 PM
Planetary Analog Test Site (aka Rock Yard) (Tour)
1 hour 30 minutes, 1:15 PM - 2:45 PM
Signup required

Off- Site locations (take bus) - Mars Yard Bus

Tour

3:15 PM
3:15 PM
Space Vehicle Mockup Facility (Tour)
1 hour 30 minutes, 3:15 PM - 4:45 PM
Signup required

Off- Site locations (take bus) - Building 9 Bus

Tour

7:00 PM
7:00 PM
SEEC Banquet
4 hours, 7:00 PM - 11:00 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Main Plaza

Saturday 9 February, 2019

Time Zone: (GMT-06:00) Central Time (US & Canada)
12:30 PM
12:30 PM
Lunch 2 Saturday
1 hour, 12:30 PM - 1:30 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Astronaut Gallery- Lunch 2

12:45 PM
12:45 PM
Story Time from Space: Using NASA?s In-Orbit readings to boost STEAM learning in your classroom!
45 minutes, 12:45 PM - 1:30 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Learning Innovation Center- Lab 3

Session

Norma Pena, PSJA ISD (Other Participant)

Celena Miller, SEEC Crew - NASA Texas Space Grant (Participant)

Yvonne Gomez, PSJA ISD (Participant)

3:30 PM
3:30 PM
Featured Keynote- Gene Kranz
1 hour, 3:30 PM - 4:30 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Space Center Theater

Keynote