You are logged in as an event manager. This page is cached for performance until Tue, 07 Dec 2021 15:24:25 GMT. Preview latest contents by clicking Refresh.
Logout

Molly Nipper

Teacher
Spring Branch ISD- Bendwood School
Participates in 1 Session

Molly Nipper is a 14 years teacher veteran.  She currently teaches STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) at Bendwood School for 3rd-5th grade gifted & talented students. Her curriculum focuses on best practices, inquiry-based, and project-based instructions. The curriculum stimulates intellectual development, creativity, self-reliance, and social responsibility. Teaching strategies that include differentiation and social & emotional development are used to meet the needs of gifted learners.  In science, students will discover and apply physics principles as they study engineering in elementary school! Students will integrate technology daily to enrich their lessons. Students will use critical thinking, problem-solving skills, and teamwork to complete individual and group projects as they incorporate the Engineering Design Process. To apply mathematics skills, students will learn to calculate physics math problems. Students investigate the exploration of space. Past, present, and future space missions to the Moon and Mars. 

Currently, Molly is pursuing a doctorate degree in Executive Educational Leadership at Houston Baptist University. She received her Masters of Science teaching degree in 2010 in Physics & Astronomy at Rice University where she had the opportunity to develop her love and passion for space science. Molly received her undergraduate degree in 1994 at the University of Houston with a Major in Psychology and a Minor in Biology.
Molly's teaching experience includes fourteen years in the public schools in which she has taught 7th grade Science at Hodges Bend Middle School, high school Physics at Memorial High School, and 3rd-5th grade gifted & talented students STEM at Bendwood School. 


 As Rice alumni and a life-long learner, she has participated in several Rice Office of STEM Engagement Programs:

Noyce Texas Leadership Initiative for Inquiry Science Teaching (NLIIST)
ConocoPhillips-Rice Applied Mathematics Program (AMP!)
National Science Foundation Research Experience for Teachers (RET)
ConocoPhillips-Rice Elementary Model STEM Lab (REMSL)
Rice Excellence Secondary Science Teaching (RESST)
 
As an active participant with the NASA educators program, she is a part of:

Space Exploration Educators Crew (SEEC) 2020
Space Exploration Educators Conference Presenter -2021, 2020, 2019, 2018, 2017
NASA LiftOff Alumni- 2019, 2016, 2014
Space Foundation Teacher Liaison- 2017, 2018, 2019, 2020, 2021
NASA Network of States Educator- 2017
MAVEN Educator Ambassador- 2014
Heliophysics Educator Ambassador- 2009
 
Special recognition:
Bendwood School Teacher of the Year 2015

https://sbisd.itslearning.com/nipper/about/

https://sites.google.com/springbranchisd.com/tliistnippermolly/home

 

Featured articles:

Presenting Mars Lesson

NASA Veggies in Space Program

Former astronaut visits Bendwood School

NASA Engineer Inspires SPIRAL Students

Be Limitless

Honeywell Educator @Space Academy

Mission to Mars

Prepare for LiftOff!

Apollo 13 Astronaut Fred Haise

Campus Teacher of the Year 2015

 

 

 

Sessions in which Molly Nipper participates

Friday 8 February, 2019

Time Zone: (GMT-06:00) Central Time (US & Canada)
3:15 PM
3:15 PM
Space App Attack!!
1 hour 30 minutes, 3:15 PM - 4:45 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Learning Innovation Center- Lab 1

Session

Molly Nipper, Spring Branch ISD- Bendwood School (Participant)

Polly Osei, SpringBranch ISD (Participant)

Sessions in which Molly Nipper attends

Thursday 7 February, 2019

Time Zone: (GMT-06:00) Central Time (US & Canada)
8:00 AM
8:00 AM
Keynotes Session- Vanessa Wyche
1 hour 30 minutes, 8:00 AM - 9:30 AM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Space Center Theater

Keynote

10:00 AM
10:00 AM
Houston - We're Solving Problems
1 hour 30 minutes, 10:00 AM - 11:30 AM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Destiny Theater

Session

Laura Dunn, School District Hillsborough County (Participant)

Mary Vaughn, Hillsborough County Earth/Space Science (Participant)

11:30 AM
11:30 AM
Lunch 1 Thursday
1 hour, 11:30 AM - 12:30 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Astronaut Gallery - Lunch 1

12:45 PM
12:45 PM
Squishy Circuits
45 minutes, 12:45 PM - 1:30 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Learning Innovation Center- Lab 4

Session

Janice Katz, Davenport School of the Arts/ Steam Powered Learning (Participant)

Jason Katz, STEAM Powered Learning, LLC (Participant)

1:45 PM
1:45 PM
Plan An Orbital Space Station: A Semester-long STEM Project
1 hour 30 minutes, 1:45 PM - 3:15 PM
Signup required

Gilruth Center - Off-Site Location (take bus) - Destiny

Session

Natasha Wilkerson, WEX Foundation (Participant)

The Search for Life on Mars and Beyond
1 hour 30 minutes, 1:45 PM - 3:15 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Boardroom

Session

Sharon Eggleston, Maine Space Grant Consortium (Participant)

Diane Bowen, Maine Space Grant Consortium (Participant)

3:45 PM
3:45 PM
Team Teach Lessons with Astronauts on the International Space Station
1 hour 30 minutes, 3:45 PM - 5:15 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Learning Innovation Center- Lab 3

Session

Scott Black, NASA (Participant)

John Dedeaux Davis, NASA/Oklahoma State University (Participant)

5:30 PM
5:30 PM
Starlight Social
3 hours, 5:30 PM - 8:30 PM
Tickets required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Main Plaza

Friday 8 February, 2019

Time Zone: (GMT-06:00) Central Time (US & Canada)
8:00 AM
8:00 AM
Keynote- Dr. Alan Stern
1 hour, 8:00 AM - 9:00 AM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Space Center Theater

Keynote

9:30 AM
9:30 AM
Innovative Exploration: Teaching STEM Content with Origami in NASA Contexts
1 hour 30 minutes, 9:30 AM - 11:00 AM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Learning Innovation Center- ERC

Session

Rosemary Smith, NASA (Participant)

Soi Powell, Evansville Day School (Participant)

11:00 AM
11:00 AM
Lunch 1 Friday
1 hour, 11:00 AM - 12:00 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Astronaut Gallery - Lunch 1

12:15 PM
12:15 PM
Grappling with a Robotic Arm
45 minutes, 12:15 PM - 1:00 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Learning Innovation Center- Lab 1

Session

Tom Brestel, Holdrege High School, NASA Nebraska Space Grant (Participant)

Pam Petersen, York Middle School (Participant)

1:15 PM
1:15 PM
Where Space Science and Art - Intersection STEAM
1 hour 30 minutes, 1:15 PM - 2:45 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Learning Innovation Center- Lab 3

Session

Dianea Phillips, Science Yourself! NO G's About It! (Participant)

Jo-Ann Connolly Boutin, Lester B Pearson School Board (Participant)

7:00 PM
7:00 PM
SEEC Banquet
4 hours, 7:00 PM - 11:00 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Main Plaza

Saturday 9 February, 2019

Time Zone: (GMT-06:00) Central Time (US & Canada)
8:45 AM
8:45 AM
International Collaboration: Bridging the STEM gap in China
45 minutes, 8:45 AM - 9:30 AM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Learning Innovation Center- ERC

Session

Debbie Reynolds, Commonwealth Charter Academy (Participant)

Kai Cui, University of Florida (Participant)

10:00 AM
10:00 AM
A Mission to Mars: Inspiring STEM Through Stories
1 hour 30 minutes, 10:00 AM - 11:30 AM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Boardroom

Session

Claire Meschkat, Vivify STEM (Participant)

11:30 AM
11:30 AM
Lunch 1 Saturday
1 hour, 11:30 AM - 12:30 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Astronaut Gallery - Lunch 1

1:45 PM
1:45 PM
Remote Sensing of Mars
1 hour 30 minutes, 1:45 PM - 3:15 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Boardroom

Session

Lori Rubino-Hare, Northern Arizona University Center for Science Teaching and Learning (Participant)

Joelle Clark, Center for Science Teaching and Learning (Participant)

3:30 PM
3:30 PM
Featured Keynote- Gene Kranz
1 hour, 3:30 PM - 4:30 PM
Signup required

Space Center Houston (Hosting of all events take place on-line-virtually) - Space Center Theater

Keynote