Skip to main page content

Canadian Underground Forum Day 1 of 2

My Session Status

When:
10:00 AM, Thursday 29 Apr 2021 EDT (5 hours 20 minutes)
Where:
  Virtual session
This session is in the past.
The virtual space is closed.

Tickets for this workshop must be purchased in advance.

Sub Sessions

10:00 AM EDT - 10:15 AM EDT | 15 minutes

Awareness of the human and economic cost of not knowing the location of underground utilities and other infrastructure has grown dramatically in the last few years. At this forum we will hear from leaders of relatively new companies or startups that are providing technology that has begun to seriously impact our ability to detect, record and share accurate location data about underground infrastructure. We will also hear about the latest developments in standards including the latest ASCE ...

10:15 AM EDT - 10:45 AM EDT | 30 minutes

With the increased demand for accurate subsurface utility information, the need for inexpensive and timely data capture has come to the forefront. Many of the existing data capture methods are expensive, time consuming and are often still labour intensive. But thanks to several advancements, the cost and complexity edge computing and sensor technology has decreased substantially. This has enabled the development of a wide range of new technologies available for utility mapping and the crea...

Joseph Hlady

Keynote speaker
10:45 AM EDT - 10:55 AM EDT | 10 minutes
10:55 AM EDT - 11:25 AM EDT | 30 minutes

During the past 30 years the Damage prevention and Utility Engineering industry has grown and developed into what it is today. The industry has slowly grown year after year and has gained acceptance as a best practice with 811 laws in the US and in Ontario the Call Before you dig legislation Bill 8 a precedent setting event in Canada. We now look at how best to modernize the systems and leverage technology to elevate the 2 industries damage prevention and Utility Engineering. The te...

11:25 AM EDT - 11:35 AM EDT | 10 minutes
11:35 AM EDT - 12:05 PM EDT | 30 minutes

Mapping the Colorado Underground: Colorado is proactively using a 2018 One Call law and new procedures to reduce underground utility hits, which in the US exceed 50,000 annually. The law requires higher accuracy One Call utility locates (Level B). The presentation will describe: 1) including higher accuracy utility locations on contractor bidding documents, 2) installing electronically locatable devices on new utilities, 3) the impact on unde...

12:05 PM EDT - 12:15 PM EDT | 10 minutes
12:15 PM EDT - 12:45 PM EDT | 30 minutes

A look at the subsurface infrastructure that is far greater in size than the surface transportation systems. This other infrastructure is just as critical to our economy by providing the utilities that we take for granted.. This buried infrastructure is aging, becoming dilapidated and desperately in need of repair and replacement. It is what lies beneath our roads and railways systems and comprises our utility and pipeline systems. ProStar’s CEO and Founder Page Tucker will look at this va...

12:45 PM EDT - 12:55 PM EDT | 10 minutes
12:55 PM EDT - 1:25 PM EDT | 30 minutes

UEVO is a Digital Twin of city subsurface infrastructure, which helps solve the problem of managing aging, complex infrastructure under increasingly strained budgets. UEVO unifies fragmented data to enable multiple stakeholders to visualise, manipulate and create subsurface elements quickly and easily, collaborating in real time.

Alex Shalash

Keynote speaker
1:25 PM EDT - 1:35 PM EDT | 10 minutes
1:35 PM EDT - 2:05 PM EDT | 30 minutes

ASCE 38 was first published in 2002. It served as the basis for subsequent standards in UK (PAS 128), Australia, Malaysia, and Ecuador. It serves as the principal standard for the practice of subsurface utility engineering around the globe, and is referenced as the standard to use for existing buried utility investigations in CSA S-250. The latest edition of ASCE 38 takes into account the practice improvements, technological changes, and various interpretations of ASCE 38 since 2002. The l...

Jim Anspach

Keynote speaker
2:05 PM EDT - 2:15 PM EDT | 10 minutes
2:15 PM EDT - 3:10 PM EDT | 55 minutes

Moderator: Prashant ShuklePresenters: Rob Martindale, Olive Powell, DND, PSPC

3:10 PM EDT - 3:20 PM EDT | 10 minutes

My Session Status

Send Feedback

Session detail
Allows attendees to send short textual feedback to the organizer for a session. This is only sent to the organizer and not the speakers.
To respect data privacy rules, this option only displays profiles of attendees who have chosen to share their profile information publicly.

Changes here will affect all session detail pages