Skip to main page content

Filters

Theme
Tag
Format
Other Filters

Wednesday 21 April, 2021

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
10:00 AM
10:00 AM EDT - 10:30 AM EDT | 30 minutes

Join us for the the launch of GeoIgnite with Jonathan Murphy, the Chair of GeoIgnite, and Dr. Minda Suchan of MDA.Abstract of MDA Keynote: Canada is the world leader in wide area space-based radar Earth observation through the highly successful RADARSAT program, supporting numerous operational and scientific uses for Synthetic Aperture Radar (SAR) data. MDA, in conjunction with the Canadian government, has created an internationally recognized brand and reputation for...

Minda Suchan

Keynote speaker
10:45 AM
10:45 AM EDT - 11:15 AM EDT | 30 minutes
11:15 AM
11:15 AM EDT - 11:30 AM EDT | 15 minutes
11:30 AM
11:30 AM EDT - 12:00 PM EDT | 30 minutes
12:00 PM
12:00 PM EDT - 12:30 PM EDT | 30 minutes
1:00 PM
1:00 PM EDT - 1:15 PM EDT | 15 minutes
1:45 PM
1:45 PM EDT - 2:00 PM EDT | 15 minutes
2:30 PM
2:30 PM EDT - 2:45 PM EDT | 15 minutes
2:45 PM
2:45 PM EDT - 3:15 PM EDT | 30 minutes
3:15 PM
3:15 PM EDT - 3:30 PM EDT | 15 minutes
3:30 PM
3:30 PM EDT - 4:30 PM EDT | 1 hour

Title: Advancing Space Based Observation in Canada:The GeoIgnite 2021 Directors General Geospatial Panel, part of Canada's National Geospatial Conference.Title: Advancing Space Based Observation in CanadaThis is a must attend panel for anyone interested in learning the direction Canada's Federal government geospatial leadership is taking.Join our panelists for an exploration of Canada's geospatial priorities and mission in this exciting discuss...

Thursday 22 April, 2021

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
10:00 AM
10:00 AM EDT - 10:30 AM EDT | 30 minutes

Abstract forth coming: Oversight for CSA program sectors, including in Space Utilization, Space Exploration, and Space Science and Technology.

Luc Brûlé

Keynote speaker
11:15 AM
11:15 AM EDT - 11:30 AM EDT | 15 minutes
11:30 AM
11:30 AM EDT - 12:00 PM EDT | 30 minutes

Join us April 22nd for a Fireside Chat with Dr. Steve Liang, Founder and CTO of SensorUp. Professor and Rogers IoT Research Chair at University of Calgary and Dr. Nadine Alameh the OGC’s Chief Executive Office (CEO).Steve's goal is to disrupt the silos of the Internet of Things by creating, using, and implementing open and interoperable standards and products for device-cloud communications and cloud-cloud communications. Steve is chairing and the editor of several key IoT enabling...

12:00 PM
12:00 PM EDT - 12:45 PM EDT | 45 minutes

In this presentation, Dr. Walter Scott will compare the satellite imaging constellations of Maxar and other commercial companies to show how they stack up in three key metrics: product-market fit, adaptability and capital efficiency. He will also share some key insights on the next generation of Earth Intelligence arriving in 2021 with the launch of WorldView Legion, and what impact that will have for the Canadian geospatial market in the months and years ahead.

12:45 PM
12:45 PM EDT - 1:15 PM EDT | 30 minutes
1:45 PM
1:45 PM EDT - 2:00 PM EDT | 15 minutes
2:00 PM
2:30 PM
2:30 PM EDT - 2:45 PM EDT | 15 minutes
2:45 PM
2:45 PM EDT - 3:15 PM EDT | 30 minutes
3:15 PM
3:15 PM EDT - 3:30 PM EDT | 15 minutes
3:30 PM
3:30 PM EDT - 4:30 PM EDT | 1 hour

With PetaBytes of data flowing out of Low Earth Orbit everyday, the opportunity afforded by Earth Observation seems to be greater than ever. But is our community realizing that opportunity yet? Are there winners? How should we be thinking about EO businesses in the roaring 2020s?

Friday 23 April, 2021

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
10:00 AM
10:00 AM EDT - 10:30 AM EDT | 30 minutes

The global geospatial industry is estimated at US$ 500 Billion and delivers an even more significant impact on society, with derived economic benefits estimated to be multifold. These benefits, however, are still not fully understood by key stakeholders and policy and decision-makers, ultimately hindering the global uptake of geospatial information. With decades of national spatial data infrastructure efforts around the world, how can this be? Focusing on the importance of...

Barbara Ryan

Keynote speaker
11:15 AM
11:15 AM EDT - 11:30 AM EDT | 15 minutes
11:30 AM
11:30 AM EDT - 12:00 PM EDT | 30 minutes
12:00 PM
12:00 PM EDT - 12:10 PM EDT | 10 minutes
12:10 PM
12:10 PM EDT - 12:30 PM EDT | 20 minutes
1:00 PM
1:00 PM EDT - 1:15 PM EDT | 15 minutes
1:15 PM
1:15 PM EDT - 1:45 PM EDT | 30 minutes
1:45 PM
1:45 PM EDT - 2:00 PM EDT | 15 minutes
2:00 PM
2:00 PM EDT - 2:30 PM EDT | 30 minutes
2:30 PM
2:30 PM EDT - 2:45 PM EDT | 15 minutes
2:45 PM
2:45 PM EDT - 3:45 PM EDT | 1 hour

Join GeoIgnite for this inaugural panel of provincial and territorial geospatial and location technology leaders.We will be discussing issues surrounding: What are main priorities and challenges across jurisdictions? What types of geospatial tools we use to monitor and respond to key challenges like emergency response? How are jurisdictions aligning geospatial tools, data, and people to address climate change? What are some current data...

Monday 26 April, 2021

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
12:00 PM
12:00 PM EDT - 2:00 PM EDT | 2 hours

Tickets for this workshop must be claimed in advance.Join Maxar Product Manager, Jake Dickinson, to learn first-hand how SecureWatch provides commercial and government organizations access to authoritative geospatial information to make decisions and act with confidence. Satellite imagery is foundational to geospatial workflows because it enables analysts to understand and model the locations and characteristics of land, facilities and equipment. But histori...

1:00 PM
1:00 PM EDT - 3:00 PM EDT | 2 hours

Tickets for this workshop must be claimed in advance.Interested in learning web mapping with JavaScript? Join our introductory workshop on Leaflet (https://leafletjs.com), an open-source JavaScript library for mobile-friendly interactive maps! This workshop will guide participants through creating a simple choropleth map (thematic polygon map) using Leaflet. No prior programming knowledge required.
Note: You will need access to a personal (free) GitHub accou...

2:00 PM
2:00 PM EDT - 4:00 PM EDT | 2 hours

PLEASE NOTE THE PREFERRED BROWSER IS GOOGLE CHROME. If you are running into any issues accessing the session, please try logging in via Google Chrome.The use of drones or UAVs has expanded dramatically over the last few years and this technology is rapidly permeating a wide variety of professional disciplines and industries, including the broad field of GIS. Ideally suited for on-demand geospatial data collection, drones can effectively eliminate the logjam tha...

Tuesday 27 April, 2021

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
10:00 AM
10:00 AM EDT - 12:00 PM EDT | 2 hours
11:00 AM
1:00 PM
1:00 PM EDT - 3:00 PM EDT | 2 hours

Google Chrome is the preferred browser for this session.Tickets for this workshop must be claimed in advance.Have you ever wanted to learn more about Synthetic Aperture RADAR (SAR) and Electo-Optical (EO) products? Come join this session for an introduction to some of the basic imaging parameters and learn about the different p...

Edward Lau

Presenter
3:30 PM
3:30 PM EDT - 5:00 PM EDT | 1 hour 30 minutes

Google Chrome is the preferred browser for this session.Tickets for this workshop must be claimed in advance.This workshop will be broken down into 4 parts:1. Introduction to ERDAS IMAGINE2. Spatial Modeling for Wildlife Applications3. Using AI, Spatial Modeling and Python to Break Down Big Data Barriers4. Q & ASpatial Modeling ...

Wednesday 28 April, 2021

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
10:00 AM
10:00 AM EDT - 12:00 PM EDT | 2 hours

Tickets for this workshop must be claimed in advance.At a time of rising climate change impacts, there is a vital and growing need to prepare for, respond to, and recover from natural disasters. But there is a critical communication gap between authorities and citizens.Drawing on the ongoing results of our massive multi-year climate change R&D project, and with assistance from hundreds of students, citizens...

1:00 PM
1:00 PM EDT - 4:00 PM EDT | 3 hours

Tickets for this workshop must be claimed in advance.The use of drones, officially referred to as Remotely Piloted Aerial Systems (RPAS), has been forecasted to play a key role in the digitalization and further optimization of a variety of geomatics applications such as in resource aggregates management, landfill management, civil engineering (3D reality capture, virtual surveying), and precision agriculture. To help realize this forecast it is important for ...

1:00 PM EDT - 4:00 PM EDT | 3 hours

Tickets for this seminar must be claimed in advance.GeoIgnite , and Peggy March, Paul VanZant, Dr. Lynn Moorman, Dr. Gordon Osinski, Dave MacLean, Dr. Trevor Bell, Jonathan Murphy, and Ewan Geddes, all Fellows of the Royal Canadian Geographical Society www.rcgs.org, in conjunction with Canadian Geographic Education www.cgeducation.ca , invite you to this event. The purpose is to showcase and raise awareness ...

Thursday 29 April, 2021

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
10:00 AM
10:00 AM EDT - 3:20 PM EDT | 5 hours 20 minutes

Tickets for this workshop must be purchased in advance.

12:00 PM
12:00 PM EDT - 2:00 PM EDT | 2 hours
1:00 PM
1:00 PM EDT - 2:30 PM EDT | 1 hour 30 minutes
2:00 PM
2:00 PM EDT - 4:00 PM EDT | 2 hours

Tickets for this workshop must be claimed in advance.This workshop will offer a deep-dive into the Avenza Maps app, a mobile app where users can upload or access custom maps for off-line navigation, way-finding, and data collection. The workshop will be composed of 5 modules covering the fundamentals of the apps usage, as well as more advanced industry-relevant features. We will also provide a walkthrough of using the Av...

Friday 30 April, 2021

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
10:00 AM
10:00 AM EDT - 3:00 PM EDT | 5 hours

Tickets for this workshop must be purchased in advance.

11:00 AM
11:00 AM EDT - 2:30 PM EDT | 3 hours 30 minutes

Tickets for this workshop must be claimed in advance.This half-day workshop cuts through the theory and fluff to present, in practical terms, the essential practices for successful GIS project planning and management. Its intent is to provide project managers, teams, and stakeholders with the key actions methods, and tools to launch and execute successful projects --delivering results on time and on budget providing valuable...

1:00 PM
1:00 PM EDT - 3:00 PM EDT | 2 hours

World Geospatial Industry Council: Leading global geospatial policy AdvocacyApril 30 2021, 13:00 - 14:30 EDTVirtual Workshop at GeoIgnite 2021: Canada's National Geospatial Conferencehttps://sites.grenadine.co/sites/goge...

Schedule
You can add custom text at the top of the schedule page
Choose a preferred schedule view or leave it on auto to let Grenadine decide.
Check this box to display a view switcher (List, Tiles, Grid, Calendar) in the schedule. Otherwise, it will be hidden.
Allow users to "favorite" sessions (i.e. "add sessions to their list of favorites") to create their own personalized schedules.
This only applies to sessions that require a simple signup (i.e. sessions with limited capacity)
The "remaining capacity" only applies to sessions that require signing up or purchasing of a ticket to attend.
Will display child sessions right on the main schedule listing page. Otherwise, child sessions are only listed in a session's detail page.