Skip to main page content

Filters

Theme
Tag
Format
Room
Other Filters

Monday 10 June, 2024

Time Zone: (GMT+01:00) Rome
8:00 AM
8:00 AM - 9:00 AM | 1 hour
9:00 AM
9:00 AM - 9:30 AM | 30 minutes
Privacy and Democracy

This rich introduction to the Privacy and Democracy track represents a compelling journey into the heart of democratic values and individual privacy rights, featuring high-level speakers from the Italian Institute for Privacy and Data Valorisation and the European Centre for Certification and Privacy. 

9:00 AM - 10:30 AM | 1 hour 30 minutes
Data Protection in Italy
Sessions available in Italian
9:15 AM
9:15 AM - 9:30 AM | 15 minutes
Scientific Track

This Track Opening marks the beginning of a journey into the forefront of scientific inquiry and innovation, presenting a wide range of research topics and groundbreaking technological advancement. Participants will join experts on this panel to explore the latest trends, challenges, and future opportunities, in addition to exchanging ideas and insights that will inspire and propel scientific endeavors forward.  

9:30 AM
9:30 AM - 10:30 AM | 1 hour
Privacy and Democracy

Introduction The concept of privacy can be found in many cultures. It has roots that extend far back in history across various cultural, political, and social traditions. This concept has especially reached legal milestones through the recognition and solidification of privacy and data protection as a fundamental human right in contemporary legal systems. With this engaging session, a...

9:30 AM - 10:00 AM | 30 minutes
Scientific Track

South Africa is a prime location for genetics and genomic research due to its combination of genetic diversity, high disease burdens, and high-quality infra-structure. Most research projects of this nature, including in South Africa, are funded by organizations such as the United States National Institutes of Health (NIH), the European Commission, the United Kingdom Medical Research Council, and the Wel...

9:40 AM
9:40 AM - 10:30 AM | 50 minutes
DPO Cooperation

Introduction The constant and rapid evolution of the digital landscape directly influences the roles and responsibilities of professionals tasked with safeguarding data privacy and ensuring regulatory compliance. This is especially highlighted by recent EU legislations, such as the Digital Services Act, Digital Markets Act, Data Act, Data Governance Act, together with European Data Sp...

10:00 AM
10:00 AM - 10:30 AM | 30 minutes
Scientific Track

Transparency and accountability are indispensable principles for modern data protection, from both, legal and technical viewpoints. Regulations such as the GDPR, therefore, require specific transparency information to be provided including, e.g., purposes, storage periods, or legal bases for personal data processing. However, it has repeatedly been shown that all too often, this information is practically hidden in legalese privacy ...

10:30 AM
10:30 AM - 11:00 AM | 30 minutes
10:30 AM - 11:00 AM | 30 minutes
11:00 AM
11:00 AM - 12:15 PM | 1 hour 15 minutes
Privacy and Democracy

Introduction In democratic societies, the protection of individuals’ privacy is closely connected to the preservation of civil liberties, which in turn highlights the essential role that privacy rights play in sustaining democratic principles and fostering civic engagement. This enriching session will focus on the multifaceted ways in which privacy and democracy intersect, shaping the...

11:00 AM - 11:30 AM | 30 minutes
Scientific Track

The concept of personal data is pivotal to understand the scope of the General Data Protection Regulation (GDPR). Since data protection regulations and directives were adopted, national courts and the Court of Justice of the European Union (CJEU) had to determine whether some data like IP addresses are personal. Courts' rulings are often based on the possibility to re-identify individuals from the datasets under dispute. The differe...

11:00 AM - 12:00 PM | 1 hour
DPO Cooperation

Introduction The new wave of European regulations is directly impacting and redefining the role of the DPOs. In parallel, new standards are emerging to specify the qualification requirements of DPO and data protection professionals. Whether you are a DPO or a data compliance professional seeking to enhance your experience, or an organization aiming to strengthen your data protection s...

11:00 AM - 12:00 PM | 1 hour
Data Protection in Italy
Artificial IntelligenceSessions available in Italian
11:30 AM
11:30 AM - 12:00 PM | 30 minutes
Scientific Track

Most of the global initiatives in the field of artificial intelligence are designed as globally-minded soft regulation. “Soft” law or the Brussels Effect can complement but will not be able to replace “hard” law. In the case of AI, a technology that has the potential to revolutionise our society, what will make the difference is the enforceability of the law. In the EU’s AI Act, the EU co-legislators make a wise choice to depart fro...

12:00 PM
12:00 PM - 12:30 PM | 30 minutes
Scientific Track

After the most acute phase of the Covid-19 pandemic has passed, it is clear that the healthcare system will increasingly exploit the advantages of Internet of Things technologies: distance-vitals-monitoring and telemedicine are just two of the concrete applications, rehabilitation through exoskeletons or exergames are the next great barrier shattered in the field of home healthcare. Despite these perspectives, challenges remain for ...

12:00 PM - 12:30 PM | 30 minutes
Scientific Track

The foundation of GDPR compliance lies in clearly defined legal bases for the processing of personal data. While the appropriate application of Article 6 and 9 of the GDPR to standard processing activities is sometimes already difficult, these challenges vastly increase when applied to AI training. The complex data processing activities involved therein, as well as the concrete personal data that is collected and used, turn GDPR-com...

12:00 PM - 1:00 PM | 1 hour
DPO Cooperation

Introduction In this session, the panel explores the opportunities and challenges of fostering cooperation among DPO federations across Europe and beyond. By connecting expertise, resources, and networks, these federations play a crucial role in promoting best practices, facilitating knowledge, and advocating for strong data protection frameworks on a global scale.  

12:00 PM - 1:00 PM | 1 hour
Data Protection in Italy
Fundamental rightsSessions available in Italian
12:15 PM
12:15 PM - 1:00 PM | 45 minutes
Privacy and Democracy

Introduction The revised Convention 108 of the Council of Europe is being ratified by a growing number of countries. It will soon reach the required threshold to trigger the entry into force of the convention, as well as bring a paradigm shift in the landscape of global data governance. This session will discuss the key implications of this treaty, in addition to its role in shaping t...

12:30 PM
12:30 PM - 2:00 PM | 1 hour 30 minutes
12:30 PM - 1:00 PM | 30 minutes
Scientific Track

This study examines the varying interpretations of data portability across different legislative frameworks. While each jurisdiction labels the concept as “portability", the underlying understanding of what constitutes portability significantly differs. This divergence in conceptualization, rather than mere definitional variation, not only leads to substantial confusion, but also affects the enjoyment of rights and obligations of re...

1:00 PM
1:00 PM - 2:00 PM | 1 hour
2:00 PM
2:00 PM - 3:00 PM | 1 hour
Privacy and Democracy

Location: Scuola Grande di San RoccoIntroduction Privacy and democracy are pillars of modern society, both of which shape the contours of individual freedoms, social values, and governance structures. This session will focus on perspectives regarding privacy and democracy, by giving the floor to several authorities and high-level spea...

2:00 PM - 3:00 PM | 1 hour
Research and Innovation

Introduction Digital transformation is heading towards growing data integrations in the form of large-scale data spaces. In line with the European data space strategy, this session will discuss the implications in terms of privacy and data protection, as well as present insights from European research projects, such as AD4GD and IDEA4RC. The panel will provide guidance on how to best ...

2:00 PM - 3:00 PM | 1 hour
Making Data Secure
Cybersecurity

Introduction Quantum technology progresses are challenging existing encryption technologies and will weaken data protection of electronic communications. This session offers invaluable insights to anticipate this evolution and stay ahead of the curve in protecting digital assets and preserving trust, by understanding the vulnerabilities of traditional cryptographic systems and explori...

2:30 PM
2:30 PM - 3:00 PM | 30 minutes
Scientific Track

Privacy policies often fail to uphold the goals of transparency – for individuals to understand the processing of their data and exercise their rights in a user-centered manner – which may lead to misalignment between privacy expectations and practices. Direct-to-consumer (DTC) genetic companies, expected to grow to more than 2.7 billion USD by 2032 in Europe, process sensitive data with many risks. The...

3:00 PM
3:00 PM - 4:00 PM | 1 hour
Privacy and Democracy
Fundamental rights

Introduction While data protection regulations are adopted by a growing number of countries, there are some divergences in their adoption. Some jurisdictions also question the universal nature of the rig...

3:00 PM - 4:00 PM | 1 hour
Research and Innovation

Introduction While research on data protection was traditionally, relatively, and jurisdictionally agnostic, the worldwide development of national and regional data regulations is paving the way to a new field of research, which requires international cooperation. The need for solid infrastructure to support research efforts is a direct result of the volume and complexity of data whic...

3:00 PM - 4:00 PM | 1 hour
Making Data Secure
Cybersecurity

Introduction Experts on this panel will investigate the latest developments in Privacy Enhancing Technologies by examining their effectiveness in protecting user data and fostering trust in online environments. The panel will also address the emerging trends and evaluate their potential impact on privacy landscapes, which is helpful in navigating the ever-evolving terrain of privacy r...

3:30 PM
3:30 PM - 4:00 PM | 30 minutes
Scientific Track

The adequacy requirement plays a significant role in EU data protection law. The third country must provide adequate data protection to make personal data transfer free, i.e., treat the transfer as if it happens within the EU. A third country must pass the assessment conducted by the European Commission to do so. The doctrine describes the assessment as not transparent enough and influenced by the political background. There are few...

4:00 PM
4:00 PM - 4:30 PM | 30 minutes
4:00 PM - 4:30 PM | 30 minutes
Scientific Track

Although the number of smart home users is increasing, privacy regulations such as the GDPR exempt data collected from household environments for personal use. Previous research has considered how smart homeowners might be seen as joint data controllers due to the amount of data available to them. The self-surveillance capabilities of smart homes allow homeowners to generate personal data both regarding themselves and people in...

4:30 PM
4:30 PM - 5:30 PM | 1 hour
Privacy and Democracy

Introduction Democratic societies must address dual obligations: to protect their population and to preserve the fundamental rights of their citizens. They seek to balance national security interests wit...

4:30 PM - 5:30 PM | 1 hour
Scientific Track

Network information systems are turned into a commodity. Virtually all businesses depend on their trustworthy and reliable function. Hence, we observe an increasing demand of ICT professionals with operationalizable knowledgeable in IT security and privacy.This closing panel of our scientific track aims to explore the challenges and opportunities in preparing the future workforce with the necessary skills to address privacy and cybersecurity threats effectively.To this end, th...

4:30 PM - 5:30 PM | 1 hour
Research and Innovation

Introduction The evolution of Earth observation allows to collect more and more granular data. Satellites, drones, and other technologies are capturing increasingly detailed imagery of our planet, which raises new questions on how to preserve privacy and ensure data protection by design and by default. It also raises challenges in terms of data subject rights, such as the right to acc...

4:30 PM - 5:30 PM | 1 hour
Making Data Secure
Cybersecurity

Introduction As Europe continues to strengthen its cybersecurity framework in response to evolving threats and challenges, understanding the intricacies of this legislative landscape is essential for org...

5:30 PM
5:30 PM - 6:00 PM | 30 minutes
Privacy and Democracy

Introduction This session will wrap up the track on privacy and democracy, by reflecting on the key insights, trends, and challenges discussed over the course of the sessions on privacy and democracy.  Key questions and objectives What is the main takeaway on privacy and de...

5:30 PM - 6:00 PM | 30 minutes
Making Data Secure
Cybersecurity

Introduction This session will wrap up the track on making data secure, by sharing perspectives on priority strategies to address cybersecurity challenges.  Key questions and objectives What is the main takeaway on making data secure?How...

6:00 PM
6:00 PM - 7:00 PM | 1 hour
Privacy and Democracy
Fundamental rights

Introduction This Welcome Reception invites you to discover the Privacy MelodIA: An original musical composition on data protection, performed in an outstanding setting and surrounded by the largest collection of Tintoretto’s paintings. 

Tuesday 11 June, 2024

Time Zone: (GMT+01:00) Rome
8:30 AM
8:30 AM - 9:00 AM | 30 minutes
9:00 AM
9:00 AM - 10:30 AM | 1 hour 30 minutes
International Cooperation

The International Cooperation track serves as platform for dialogue, exchange, and collaboration, where we get to explore innovative solutions and build meaningful partnerships beyond borders and across various disciplines. This session offers an introductory discussion that brings together an esteemed panel of high-level speakers and experts, such as the Italian Minister of Justice, US Federal Trade Commissioner, Pr...

10:30 AM
10:30 AM - 11:00 AM | 30 minutes
10:30 AM - 11:00 AM | 30 minutes
11:00 AM
11:00 AM - 11:40 AM | 40 minutes
International Cooperation
Regulatory evolution

Introduction This session will discuss major national data regulation developments, with a focus on British, Canadian, and Indian regulations. Key questions and objectives What are the implications of these regulatory evolutions?  

11:00 AM - 11:40 AM | 40 minutes
Research and Innovation

Introduction This session will explore regulatory frameworks and best practices in terms of video surveillance. It will explore the ethical, legal, and technical considerations that should be taken when applying video surveillance, exploring ways for reducing privacy risks without compromising security goals.  Key questio...

11:00 AM - 12:00 PM | 1 hour
Socio-economic Perspective

Introduction Most companies perceive compliance with data protection regulations as a source of costs. This session will explore a new perspective: how to turn compliance into a source of economic and financial value creation, and how to move from cost to investment perspective. This session also focuses on the relationship between compliance efforts and their financial and economic e...

11:00 AM - 12:00 PM | 1 hour
Data Protection in Italy
Artificial IntelligenceFundamental rightsSessions available in Italian
11:40 AM
11:40 AM - 12:20 PM | 40 minutes
International Cooperation

Introduction This session provides an in-depth analysis of the recent evolution and current status of cross-Atlantic data protection collaboration and convergence. It will discuss the challenges and opportunities for both regions to overcome their differences and develop common frameworks. The panel will consider the common interests and interdependencies of the two regions and their ...

11:40 AM - 12:20 PM | 40 minutes
Research and Innovation
Health and medical data 

Introduction In pursuit of scientific research advancement, effective data sharing practices are essential. This session discusses the innovative solutions for facilitating data sharing in scientific research across local, national, and international contexts, by exploring best practices and emerging technologies. Through this panel discussion, attendees will gain practical strategies...

12:00 PM
12:00 PM - 1:00 PM | 1 hour
Socio-economic Perspective

Introduction In an era of heightened regulatory control and evolving expectations, establishing solid compliance accountability mechanisms and transparent reporting practices is essential to build credibility. This expert-led session will explore the aspects of compliance accountability and reporting, offering insights into best practices, challenges, strategies, and solutions to enha...

12:00 PM - 1:00 PM | 1 hour
Data Protection in Italy
Regulatory evolutionSessions available in Italian

In un' era in cui i dati sono diventati il nuovo petrolio, è fondamentale comprendere come le normative stanno cambiando e cosa significa per le aziende, le istituzioni e i cittadini europei. In qualità di esperti di Asso Dpo in  questa sessione parleremo dei punti chiave della European Digital Strategy e delle nuove legislazioni europee che impattano sul trattamento dei dati.AI ACT: Come la "fame" di d...

12:20 PM
12:20 PM - 1:00 PM | 40 minutes
International Cooperation
Regulatory evolution

Introduction We live in a world defined by unprecedented data flows and digital interconnectedness, which means that protecting personal information across borders has become a pressing concern. This session focuses on the progress in terms of multilateral data protection, with a focus on three major international organizations: the Council of Europe, the OECD, and the UN.  ...

12:20 PM - 1:00 PM | 40 minutes
Research and Innovation

Introduction With the increasing digitization of healthcare information, finding a balance between data accessibility and individual privacy rights is crucial. Academics and experts on this panel will explore approaches to sharing health data while prioritizing privacy and security. In addition to this, attendees will discover cutting-edge strategies and frameworks designed to facilit...

1:00 PM
1:00 PM - 2:00 PM | 1 hour
2:00 PM
2:00 PM - 2:45 PM | 45 minutes
International Cooperation

Introduction This session will analyze the policies, initiatives, and collaborative efforts undertaken by G7 member countries to establish solid frameworks that prioritize individuals’ privacy rights, while maintaining innovation and economic growth. The attendees will explore the challenges, responsibilities, opportunities, and aspirations in building a world where privacy and data r...

2:00 PM - 3:30 PM | 1 hour 30 minutes
Research and Innovation
International Cooperation

Introduction While national regulations are impacting data processing activities and data flows, international research seems to be more and more needed. This session will focus on the needs and opportunities to develop international cooperation to support research in privacy and data protection. It also aims to identify practical actions to move forward and set the basis of an intern...

2:00 PM - 3:00 PM | 1 hour
Socio-economic Perspective

Introduction Data protection is essential. This session will explore inspiring use cases of data processing for good. The transformative power of data could drive positive social impact and advance humanitarian causes. From using data analytics for disaster response to studying insights for sustainable development goals, the speakers on this panel will explore inspiring and innovative...

2:00 PM - 2:30 PM | 30 minutes
Data Protection in Italy
Artificial IntelligenceSessions available in Italian
2:30 PM
2:30 PM - 3:30 PM | 1 hour
Data Protection in Italy
Artificial IntelligenceSessions available in Italian
2:45 PM
2:45 PM - 3:30 PM | 45 minutes
International Cooperation
Regulatory evolution

Introduction The panel of this session will examine the dynamic interplay among various European Data Regulations, including the Digital Markets Act (DMA), Digital Services Act (DSA), Data Act (DA), Artificial Intelligence Act (AIA), and Market in Crypto-assets Regulation (MICA). It will also focus on unraveling the complexities surrounding these regulations and offer insights into ov...

3:00 PM
3:00 PM - 4:00 PM | 1 hour
Socio-economic Perspective

In an increasingly AI-driven world, we need effective tools to navigate the intersection of data privacy and technology. This session explores the dynamic landscape of privacy, cross-border data transfers, and the impact of artificial intelligence. We’ll delve into whether a trust gap exists and examine how those concerns are being addressed from a global regulatory perspective. We will also discuss practical steps that organizations can take to foster trust through privacy.

3:30 PM
3:30 PM - 4:00 PM | 30 minutes
4:00 PM
4:00 PM - 4:50 PM | 50 minutes
International Cooperation
Regulatory evolution

Introduction Through insightful discussions and comparative analyses, speakers in this session explore the dynamic landscape of data protection regulations and practices at regional levels. They will also discuss various regional perspectives, from Asia-Pacific to Africa and Latin America, as well as present a comprehensive view on ongoing regional evolutions, commonalities, and disti...

4:00 PM - 4:30 PM | 30 minutes
4:00 PM - 5:00 PM | 1 hour
Research and Innovation
International Cooperation

Introduction This session is dedicated to exploring tangible strategies and frameworks for fostering international cooperation in research in the field of data protection. From joint research programmes and calls, to mutualizing research infrastructures and expertise, the participants will discuss potential actions that could enhance collaboration across borders to drive forward meani...

4:00 PM - 5:00 PM | 1 hour
Data Protection in Italy
Artificial IntelligenceSessions available in Italian
4:30 PM
4:30 PM - 5:15 PM | 45 minutes
Socio-economic Perspective

Introduction There has been an emerging innovative approach to marketing in the digital realm that utilizes the concept of privacy by design. In this session, attendees will discover this approach, especially regarding online marketing that prioritizes user privacy from the outset. From data minimization to transparent consent mechanisms, the speakers will unveil strategies for buildi...

4:50 PM
4:50 PM - 5:30 PM | 40 minutes
International Cooperation

In 2022 and 2023, the EU Agency for Fundamental Rights (FRA) conducted 70 interviews with heads and staff members of the EU-27 national Data Protection Authorities. Through these interviews, FRA collected experiences, challenges and good practices when it comes to enforcing the GDPR. In this report, FRA 1. identifies common trends and difficulties across Member States, 2. showcases how difficulties can practically harm the effective implementation of DPAs’ mandate, and 3. presents close to 40...

5:00 PM
5:00 PM - 6:00 PM | 1 hour
Research and Innovation
Artificial Intelligence

Introduction The regulatory landscape, ethical considerations and best practices are outlined by EU-CHECK to ensure responsible and trustworthy AI applications. In this session, attendees will gain valuable insight into the European Union’s Coordinated Universal Compliance for Keeping User Privacy and Security perspective, especially in the context of AI deployment. The speakers will ...

5:00 PM - 6:00 PM | 1 hour
Data Protection in Italy
Sessions available in Italian
5:30 PM
5:30 PM - 6:00 PM | 30 minutes
International Cooperation

Introduction The EU GDPR entered into force on 24 May 2016 and is applicable since 25 May 2018. It had a worldwide impact and triggered the adoption of many similar regulations across the world. This session will explore the lessons learned. What has been successful and what could be considered for future regulatory evolution? Join top-level authorities and experts for an insightful e...

Wednesday 12 June, 2024

Time Zone: (GMT+01:00) Rome
8:30 AM
8:30 AM - 9:00 AM | 30 minutes
9:00 AM
9:00 AM - 10:00 AM | 1 hour
International Cooperation

Introduction In this session, discover how international cooperation and mutual assistance are reshaping the landscape of privacy regulation in order to uphold digital rights and combat global privacy threats. Experts on the panel will uncover the mechanisms, limits, and triumphs of collaborative privacy enforcement cooperation efforts, paving the way for a safer digital future. ...

9:00 AM - 10:30 AM | 1 hour 30 minutes
Deep Dive In
Capacity BuildingAccountability, trust and certification

Introduction In humanitarian crises, every bit of information can be a lifeline for those in need, which makes data a vital factor in providing food, shelter, and basic human needs. In this session, the speakers will explore the fascinating relationship between data protection and humanitarian action, from aiding disaster response to tracking displacement trends, where data plays a cr...

9:00 AM - 10:00 AM | 1 hour
Data Protection in Italy
Socio-economic perspectiveSessions available in Italian
9:00 AM - 9:45 AM | 45 minutes
Technology and Compliance
Innovative Technologies

Introduction The right to private communication is enshrined in several international treaties in the telecommunication, human rights, and humanitarian law domains. Quantum technology is expected to be soon able to uncypher encrypted communications. It poses a threat on conventional encryption methods and will constitute a major blow on confidentiality and privacy of electronic commun...

9:30 AM
9:30 AM - 10:30 AM | 1 hour
Deep Dive In
Cybersecurity

Introduction Global challenges increasingly transcend national borders, which means that the development and adoption of codes of conduct offer a promising avenue for fostering cooperation, promoting ethical standards, and addressing shared concerns across diverse sectors. The speakers will explore the transformative potential of international codes of conduct, by providing real-world...

9:45 AM
9:45 AM - 10:30 AM | 45 minutes
Technology and Compliance
Innovative Technologies

IntroductionAs countries around the world embark on the digital transformation of all of their public services, EdTech has the potential to contribute to accessibility of education resources and enhanced learning outcomes, as well as to ease the administrative burden on teachers, improve classroom management and others....

10:00 AM
10:00 AM - 10:30 AM | 30 minutes
Data Protection in Italy
Socio-economic perspectiveSessions available in Italian
10:00 AM - 10:30 AM | 30 minutes
International Cooperation

Introduction The EU GDPR makes over 70 references to certification, and its Article 42 sets the basis for a European Data Protection Seal. In October 2022, the European Data Protection Board approved the Europrivacy criteria to serve as European Data Protection Seal. In March this year, European Accreditation validated the accreditation of Europrivacy at European level in line with Ar...

10:30 AM
10:30 AM - 11:00 AM | 30 minutes
10:30 AM - 11:00 AM | 30 minutes
10:30 AM - 11:00 AM | 30 minutes
11:00 AM
11:00 AM - 12:00 PM | 1 hour
International Cooperation

While the EU–U.S. Data Privacy Framework, OECD Gov’t access principles and G7 Data Free Flows with Trust Initiative have paved the way for democracies to find common ground and cooperate on challenging data sharing issues, there are still gaps to fill and issues to solve. Law enforcement agencies worldwide are battling with a cumbersome process to investigate and prosecute cross border crime, while companies grapple with their ...

11:00 AM - 1:00 PM | 2 hours
Deep Dive In
Capacity Buildinginternational cooperation

Introduction While the GDPR has established a powerful mechanism to reinforce cooperation for data protection among EU an EEA Member States, major European countries, such as UK, Switzerland, and others, are not associated to this cooperation mechanism. They often benefit from adequacy decisions but are not involved in EDPB discussions. This session will explore the potential to reinf...

11:00 AM - 12:00 PM | 1 hour
Data Protection in Italy
Regulatory evolutionSessions available in Italian
11:00 AM - 11:40 AM | 40 minutes
Data Protection in Practice
Socio-economic perspective

Introduction Data regulation is essential, not to mention critical, in the financial sector. With the introduction of key regulatory frameworks, such as the Digital Operational Resilience Act (DORA), the Markets in Crypto-Assets Regulation (MICA), and specialized tools tailored for DPOs, navigating compliance has never been more needed. With the industry experts in this session, gain ...

11:00 AM - 12:00 PM | 1 hour
Technology and Compliance
Innovative Technologies

Introduction In this intriguing session, the realm of neuro privacy and neuro psychological rights will be the main focus. As advancements in neuroscience unlock new insights into the human brain, questions arise about the ethical considerations of accessing and utilizing neural data. The speakers will explore the relationship between neuroscience, privacy, and fundamental human right...

11:40 AM
11:40 AM - 12:20 PM | 40 minutes
Data Protection in Practice
Socio-economic perspective

Introduction Concerns over data privacy and market concentration have intensified over time, which makes regulatory compliance more extensive to encompass competition policy and privacy protection. This session will explore key EU legal principles related to PET, examining how practices such as user profiling, tracking, and targeted a...

12:00 PM
12:00 PM - 1:00 PM | 1 hour
International Cooperation

Introduction In this engaging session, the speakers explore the imperative of fostering international cooperation for data protection and privacy. High-level authorities will share their views on the ways to reinforce international cooperation and convergence in data protection. They will discuss identified challenges and opportunities to build an ocean of privacy that overcomes regio...

12:00 PM - 1:00 PM | 1 hour
Data Protection in Italy
Regulatory evolutionSessions available in Italian
12:00 PM - 1:00 PM | 1 hour
Technology and Compliance
Socio-economic perspectiveInnovative Technologies

Introduction Biometric data is increasingly used for medical diagnosis, public safety, and home access controls. In the ever-evolving world of data protection and privacy, biometric data compliance and ethics stand at the forefront of the discussion. From fingerprint scans to facial recognition, it represents a unique set of opportunities and risks. This session explores the ethi...

12:20 PM
12:20 PM - 1:00 PM | 40 minutes
Data Protection in Practice

Introduction This session sheds light on the relationship between digital currencies and data protection, focusing particularly on the compliance challenges and opportunities that could emerge. Attendees will find out how these digital currencies continue to shape the financial world, and will gain insights into the unique data protection considerations associated with digital currenc...

1:00 PM
1:00 PM - 2:00 PM | 1 hour
2:00 PM
2:00 PM - 2:40 PM | 40 minutes
International Cooperation

Introduction Data protection and international trade are increasingly interleaved. The traditional doctrine consisted in dissociating the two topics. However, current WTO negotiations on electronic services highlight inherent connections and interdependencies between trade and data protection. The panel will explore how trade agreements and policies intersect with data protection fram...

2:00 PM - 3:00 PM | 1 hour
Data Protection in Italy
Data protection in practiceSessions available in Italian
2:00 PM - 4:00 PM | 2 hours
Deep Dive In
Capacity Building

IntroductionEnsuring age appropriate experiences is an important element to help protect the privacy and safety of users. However, effective age assurance presents a variety of challenges. This session combines a Google presentation and an interactive, mock session on how research shapes the implementation of age assurance with an expert panel to explore and discuss the latest technologies...

2:00 PM - 3:00 PM | 1 hour
Data Protection in Practice

Introduction The number of compliance regulatory frameworks is getting higher and higher, which can often feel like navigating a maze of rules and requirements. However, compliance sandboxes offer opportunities for innovation to stay ahead of the curve. This session explains the concept of compliance sandboxes, which is a controlled environment where regulators and industry experts co...

2:00 PM - 3:00 PM | 1 hour
Technology and Compliance
Innovative Technologies

Introduction In this dynamic session, the speakers will explore virtual environments that are increasingly intertwined with our physical world, with a specific focus on metaverse, extended reality, and data spaces. They will also examine the latest trends, advancements, and regulatory challenges that face metaverse technologies, XR applications, and data space frameworks. In addition,...

2:40 PM
2:40 PM - 3:20 PM | 40 minutes
International Cooperation

The transfer of data across borders is essential to the functioning of the cross-border payments system. Market participants are subject to a range of laws, rules and regulatory requirements as well as technical data standards (“data frameworks”) that relate to transfer of data across borders. Enhancing the interaction between data frameworks and cross-border payments is a priority action to move forward the G20 Roadmap for Enhancing Cross-Border Payments, which aims to address th...

3:00 PM
3:00 PM - 4:00 PM | 1 hour
Data Protection in Italy
Artificial IntelligenceSessions available in Italian
3:00 PM - 4:00 PM | 1 hour
Data Protection in Practice
Accountability, trust and certification

Introduction The speakers on this panel will embark on a comprehensive exploration of the diverse mechanisms available to safeguard data, such as Certification, Standard Contractual Clauses (SCC), Binding Corporate Rules (BCR), and Codes of Conduct (CC). With the use of digital technologies and cross-border data flows, organizations and professionals face mounting pressure to adapt sa...

3:00 PM - 4:00 PM | 1 hour
Technology and Compliance
Innovative Technologies

Introduction The Internet was developed to interconnect servers, but with the Web, it quickly became a space for free and open communications. The Internet has also changed our world, by playing a central role in ensuring fundamental human rights such as freedom of expression. It is part of our modern economies and societies, but the paradigm of a free Internet is under pressure to ad...

3:20 PM
3:20 PM - 4:10 PM | 50 minutes
International Cooperation

Introduction While several mechanisms exist to support international data transfers, certification is characterized by a higher level of trustability. Contrary to SCCs, for instance, a certification relies on effective third-party audit and validation by qualified experts. It ensures that data is effectively adequately handled without having to cross borders. This session will discuss...

4:00 PM
4:00 PM - 4:30 PM | 30 minutes
4:30 PM
4:30 PM - 6:00 PM | 1 hour 30 minutes
Deep Dive In
Capacity BuildingInnovative Technologies

Introduction Supervisory Authorities play a crucial role in providing guidance and resources to facilitate compliance, and this session highlights their cutting-edge initiatives and tools to achieve that. The panel will unveil the latest innovative tools developed by these authorities to support compliance efforts and enhance regulatory transparency. Attendees will learn about ho...

4:30 PM - 5:30 PM | 1 hour
Data Protection in Italy
Socio-economic perspectiveSessions available in Italian
4:30 PM - 5:00 PM | 30 minutes
International Cooperation

Introduction Dive into the dynamic realm of data protection compliance, where the only constant is change. In this session, the speakers will embark on a journey to further explore regulatory evolution, focusing on how compliance can be navigated while staying afloat in shifting tides. They will also unravel the complexities of regulatory frameworks, challenges, and strategies towards...

4:30 PM - 5:15 PM | 45 minutes
Data Protection in Practice
Artificial Intelligence

Introduction With the proliferation of artificial intelligence technologies, challenges are inevitable to ensure that data practices comply with evolving legal requirements while utilizing the potential of AI innovation to the maximum capacity. With this session, the speakers will explore the integration of AI legal frameworks into data protection compliance programs. 

4:30 PM - 5:15 PM | 45 minutes
Technology and Compliance
Innovative Technologies

Introduction This session sheds light on the practice of data scraping, its implications, and its role in today’s data-driven landscape. Data scraping, which is defined as the automated extraction of data from websites, APIs, and other online sources, has emerged as a common practice for data gathering across various industries, which raises many questions such as consent for secondar...

5:00 PM
5:00 PM - 6:00 PM | 1 hour
International Cooperation

Introduction This session will discuss the interplay between data protection and economic development. It will try to move beyond position statements, to explore the facts and evidence of such interplay and potential trade-off. Is privacy limiting or accelerating economic development? What are the risks and economic impact on countries that do not provide high-level standards for...

5:15 PM
5:15 PM - 6:00 PM | 45 minutes
Data Protection in Practice

Introduction In this compelling session, the speakers will explore the complexities surrounding the management of personal data belonging to moving people, such as migrants, travelers, and patients. Just like individuals cross borders, their personal data moves with them, raising significant challenges and opportunities for data protection. The speakers will focus on the multifaceted ...

5:15 PM - 6:00 PM | 45 minutes
Technology and Compliance
Innovative Technologies

Introduction As cities worldwide embrace innovative technologies to enhance sustainability and quality of life, it is important to include data protection principles in the fabric of urban development. In this session, high-level speakers will shed light on how smart cities and public administrations ensure data protection by design. They will also share lessons learned and good pract...

Thursday 13 June, 2024

Time Zone: (GMT+01:00) Rome
8:30 AM
8:30 AM - 9:00 AM | 30 minutes
9:00 AM
9:00 AM - 10:30 AM | 1 hour 30 minutes
AI and Compliance
Artificial Intelligence

Introduction This session will present views on the risks and opportunities associated with artificial intelligence, by giving the floor to senior experts and authorities from the European Data Protection Supervisor (EDPS), European Parliament, Commission nationale de l'informatique et des libe...

9:00 AM - 10:30 AM | 1 hour 30 minutes
Deep Dive In
Capacity Building

Introduction Different EU regulations have adopted distinct provisions related to consent. This session will discuss the practical implications of consent management under the Digital Markets Act (DMA), GDPR, and ePrivacy Directive. Using examples, such as consent paywall implementation, the speakers on this session’s panel will explore how to navigate the complexities of ob...

9:30 AM
9:30 AM - 10:30 AM | 1 hour
Accountability, Trust and PET

Introduction Governments around the world are dealing with evolving threats and challenges, which makes it crucial to critically assess the legitimacy of security measures and their impact on civil liberties. This session offers insights into the principles, practices, and ethical considerations of the assessment of legitimate aims and proportionality in national security, exploring t...

9:30 AM - 10:30 AM | 1 hour
Data Protection in Practice

Introduction With the Digital Markets Act (DMA) shaping the rules governing online platforms, businesses must adapt to new compliance requirements in this evolving regulatory environment. This session offers a deep dive into the DMA’s provision, their potential impact, and strategies for ensuring compliance in a rapidly changing regulatory world.  

10:30 AM
10:30 AM - 11:00 AM | 30 minutes
10:30 AM - 11:00 AM | 30 minutes
10:30 AM - 11:00 AM | 30 minutes
11:00 AM
11:00 AM - 11:40 AM | 40 minutes
AI and Compliance
Artificial Intelligence

Introduction With the adoption of AI-related regulations, this session focuses on the critical imperative of making AI trustable, transparent, understandable, and accountable, as it continues to be integrated in various aspects of society. The speakers will explore strategies and practices for achieving these goals, by empowering organizations and professionals to benefit from the ful...

11:00 AM - 1:00 PM | 2 hours
Deep Dive In
Accountability, trust and certificationCapacity Building

Introduction This deep dive-in session will present, step by step, the data protection certification journey in practice, with senior experts explaining the procedure to certify data processing activities with the European Data Protection Seal (Europrivacy) under Art. 42 GDPR. They will illustrate the detailed process of moving from compliance to certification, as well as the benefits...

11:00 AM - 1:00 PM | 2 hours
Deep Dive In
Data protection in practice

Introduction This session offers an outstanding opportunity to learn how the US regulation on privacy and data protection work, with a focus on the Data Protection Framework in Practice. This deep dive-in session organized by the US Department of Justice will be delivered by senior representatives and experts, who will present the framework, clarify potential misperceptions, and addre...

11:00 AM - 12:00 PM | 1 hour
Accountability, Trust and PET

Introduction All democratic regimes recognize both the need to protect fundamental rights of its citizens, while ensuring that authorities can enforce law and protect their citizens against threats, such as terrorist attacks. There is an increasing awareness of the need to balance public interest and fundamental rights. How do government agencies in democratic countries ensure the rig...

11:00 AM - 11:45 AM | 45 minutes
Data Protection in Practice

Introduction This comprehensive session presents the transformative potential of the Data Governance Act, Data Act, and Digital Services Act in shaping the future of digital governance. As the European Union seeks to establish a solid regulatory framework to govern data sharing and digital services, understanding the risks and opportunities presented by these legislative initiatives i...

11:40 AM
11:40 AM - 12:20 PM | 40 minutes
AI and Compliance
Artificial Intelligence

Introduction Generative AI has the potential to enhance children's learning and creativity.  It also poses new risks and challenges to the safety and privacy of young people. By adopting a child-centric approach to AI development in use and implementing robust privacy and safety measures, we can empower the next generation to harness the power of this innovative technology while ...

11:45 AM
11:45 AM - 1:00 PM | 1 hour 15 minutes
Data Protection in Practice

Introduction From the GDPR to the ePrivacy Directive and beyond, Europe has established a comprehensive regulatory framework for data processing, some of which have their own implementation scheme with dedicated bodies. This session will discuss data regulations interplay and oversight in practice. Key questions and objectives...

12:00 PM
12:00 PM - 1:00 PM | 1 hour
Accountability, Trust and PET

Introduction This session will discuss the redress mechanisms in the field of national security. The speakers will examine the effectiveness, challenges, and multiple considerations regarding redress mechanisms, aiming to strike a balance between security imperatives and the protection of civil liberties and fundamental human rights.  

12:20 PM
12:20 PM - 1:00 PM | 40 minutes
AI and Compliance
Artificial Intelligence

Introduction Artificial intelligence ingests existing data to generate new data. AI technologies continue to revolutionize industries, but questions surrounding the ownership of data and the protection of intellectual property have become increasingly complex. In this session, the speakers will explore the intersection of artificial intelligence, data ownership, and intellectual prope...

1:00 PM
1:00 PM - 2:00 PM | 1 hour
2:00 PM
2:00 PM - 2:45 PM | 45 minutes
AI and Compliance
Artificial Intelligence

Introduction Generative AI drives innovation in various sectors, but compliance with the GDPR presents both future challenges and future opportunities. In this session, the speakers will analyze the relationship between generative AI and the GDPR, in addition to presenting pathways for using generative AI while highlighting best practices, legal considerations, and ethical application...

2:00 PM - 4:00 PM | 2 hours
Deep Dive In
Capacity BuildingCross-border data transfers

Introduction Under European law, Transfer Impact Assessment is mandatory when transferring personal data in third world countries that are not recognized as adequate. It is the responsibility of the data controller to perform the transfer impact assessment and to assess, for instance, the legal framework of third world countries. This session will focus on practical guidance to perfor...

2:00 PM - 2:45 PM | 45 minutes
Deep Dive In
Data protection in practice

The panel will delve into the intersection of data protection and sustainable AI development. Panelists will examine critical topics such as the legal implications of publicly available data usage, the role of synthetic data in shaping AI's future, strategies for sustainable Generative AI, and broader considerations of fairness, privacy, and policy in AI innovation. The panel will also serve as the platform for the launch of th...

2:00 PM - 3:00 PM | 1 hour
Accountability, Trust and PET

Introduction The panel of this session will examine the significance of cross-border accountability in the field of data processing, in order to ensure accountability and demonstrate compliance with data protection regulations. The speakers will discuss and compare available mechanisms, practices, and regulatory frameworks for enhancing transparency in these activities.  

2:00 PM - 3:00 PM | 1 hour
Data Protection in Practice

Introduction The Internet gives children access to many resources and opportunities to learn, play and socialize, but it also exposes them to a series of risks. The Regulation on Child Sexual Abuse Material (CSAM) provides a first attempt to regulate some of these risks for combatting online exploitation of children, aiming to conciliate the need to protect children, while preserving ...

2:45 PM
2:45 PM - 3:30 PM | 45 minutes
AI and Compliance
Artificial Intelligence

Introduction This session will discuss the impact of artificial intelligence on safety and security. What are the new threats to be addressed? In parallel, it will also discuss how to make AI safe and secure by design. Speakers in this session will explore the latest advancements, challenges, and strategies to address security and safety.  

3:00 PM
3:00 PM - 5:00 PM | 2 hours
Deep Dive In
Capacity Building

IntroductionImagine this: A multinational company grappling with an unexpected ransomware attack. Stakeholders are on edge, the clock is ticking, and swift decisions are paramount. This isn't just a test of your expertise, but also a measure of how well you can handle pressure, make crucial decisions with your team, and lead during chaos.Key Questions and objectivesThis is a unique dive into a cyber crisis scenario mirroring the comple...

3:00 PM - 4:00 PM | 1 hour
Accountability, Trust and PET

Introduction Experts of this panel will challenge the notion that compliance and accountability must be tedious or burdensome. With today’s regulatory frameworks, compliance can be transformed into an advantage by embracing innovative approaches and fostering a culture of accountability. This session explores practical strategies, stories, and practices for making compliance and accou...

3:00 PM - 4:00 PM | 1 hour
Data Protection in Practice

Introduction This session will discuss the interplay between freedom of expression and content monitoring: How to find the balance between these two requisites. The speakers will review and discuss different models and approaches to find a harmonious balance between content moderation and the preservation of free speech, in addition to possible legal and ethical considerations to keep...

3:30 PM
3:30 PM - 4:00 PM | 30 minutes
4:00 PM
4:00 PM - 4:45 PM | 45 minutes
AI and Compliance
Artificial Intelligence

Introduction An increasing number of regulations are being adopted in diverse jurisdictions to regulate artificial intelligence and address the challenges and opportunities presented by this transformative technology. This session will discuss AI evolution, with a particular focus on the convergences and divergences among regulations. Are we heading towards similar rules? The speakers...

4:00 PM - 5:30 PM | 1 hour 30 minutes
Deep Dive In
Capacity Building

While users value personalization, they also want brands and platforms to be responsible and transparent about data practices. Privacy-enhancing technologies will be critical to maintaining user expectations regarding both privacy and utility of digital marketing. Trusted execution environments (TEEs) are a form of PET often used to protect sensitive information such as passwords and credit card numbers. They can also be used to improve data privacy while still providing utility, by allowing ...

4:00 PM - 4:30 PM | 30 minutes
4:30 PM
4:30 PM - 5:30 PM | 1 hour
Accountability, Trust and PET

Introduction The ethical considerations surrounding the design of technology and its implementation have never been more crucial. This session explores the proactive integration of ethical principles in the development of the design of technological innovations, ensuring that it serves the common good while it reduces potential harm. From AI algorithms to data privacy protocols, atten...

4:30 PM - 5:00 PM | 30 minutes
Data Protection in Practice

Introduction The Court of Justice of the European Union (CJEU) stands as a central pillar in shaping legal frameworks across the European Union. In this keynote address, attendees will learn about the profound influence the CJEU exerts on European jurisprudence, and explore its crucial role in interpreting EU law, resolving disputes, and protecting fundamental principles of the Union,...

4:45 PM
4:45 PM - 5:30 PM | 45 minutes
AI and Compliance
Artificial Intelligence

Introduction The UN, the Council of Europe and the OECD are all working on multilateral artificial intelligence norms and obligations. As AI technology continues to advance rapidly, the need for a cohesive global regulatory framework becomes increasingly apparent. In this session, the speakers will present the latest developments at an international level, with a special focus on the ...

5:00 PM
5:00 PM - 6:00 PM | 1 hour
Data Protection in Practice

Introduction Over the years, the decisions of the Court of Justice of the EU have played a significant role in shaping the legal framework for privacy rights within the European Union and beyond. From landmark rulings on data protection to the interpretation of fundamental rights, the speakers will explore the interplay between judicial decisions and the evolution of data protection a...

5:15 PM
5:15 PM - 6:00 PM | 45 minutes
Deep Dive In
Capacity Building

IntroductionData breaches constitute a significant risk for all companies. Based on the previous session, which involved running a data breach simulation, legal, cybersecurity and crisis communication experts will engage in a discussion with participants about their experiences in the simulation. The aim of this discussion is to share examples, best practices and insights for preventing and handling data breaches. The prevalence of sophisticated cyber threats in organ...

5:30 PM
5:30 PM - 6:00 PM | 30 minutes
AI and Compliance
Artificial Intelligence

Introduction This session is designed to reflect on the key insights that have been discussed in the collective exploration of artificial intelligence. To conclude, speakers will talk about the most crucial learnings, trends, and actionable steps, in addition to valuable reflections to inform future endeavors in the realm of AI.  

Friday 14 June, 2024

Time Zone: (GMT+01:00) Rome
8:30 AM
8:30 AM - 9:00 AM | 30 minutes
9:00 AM
9:00 AM - 9:30 AM | 30 minutes
Health and Medical Data Compliance

Join professionals and experts from esteemed institutions united in the commitment to upholding the highest standards of data integrity and privacy in the medical field. This Track sets the stage for enlightening discussions, insightful presentations, and collaborative exchanges aimed at fostering compliance excellence in healthcare data management.  

9:00 AM - 10:00 AM | 1 hour
Data Protection Certification

Introduction In recent years, data protection certification has emerged as a new mechanism for demonstrating compliance with the regulation. The European Data Protection Seal under Art. 42 GDPR has recently been unlocked in Europe, and other jurisdictions are adopting similar regulations. This session will review and discuss lessons learned from privacy and data protection certificati...

9:00 AM - 10:00 AM | 1 hour
Deep Dive In
Artificial IntelligenceCapacity Building

Introduction This deep dive-in session will focus on how to ensure compliance with emerging artificial intelligence regulations, such as the AI Act, in light of AI technologies raising several complex compliance challenges for organizations and professionals across industries. The speakers of this session will explore strategies for navigating these challenges and establishing solid c...

9:30 AM
9:30 AM - 10:15 AM | 45 minutes
Health and Medical Data Compliance

Introduction This session will focus on the adoption of the European Health Data Space (EHDS) regulation and its implications in terms of obligations and compliance. It will share the views of the European Commission and experts in this field. The speakers will also discuss the practical implementation of EHDS, in addition to the challenges and opportunities it presents.  

10:00 AM
10:00 AM - 11:00 AM | 1 hour
Data Protection Certification

Introduction Recent years have seen the emergence of regional and international data protection certifications, including the European Data Protection Seal in Europe and the Global CBPR. This session will discuss the opportunities and challenges for international convergence and interoperability in terms of data protection certifications.  

10:00 AM - 11:00 AM | 1 hour
Deep Dive In

This workshop is designed to practice the conformity assessment procedure of AI systems in accordance with the emerging AI Act. The workshop is structured to provide theoretical knowledge and hands-on experience, focusing on the Act's obligations and requirements concerning intended use, data governance, transparency, and the technical and organizational measures implemented to ensure compliance.Workshop Activities:Introduction to the AI Act: The facilitators present...

10:15 AM
10:15 AM - 11:00 AM | 45 minutes
Health and Medical Data Compliance
Artificial Intelligence

Introduction This session will review the interplay among European regulations for health and medical data. The panel will discuss how the regulatory framework shapes the future of medical research and innovation, with a special focus on the interplay between the AI Act, Medical Device Regulation (MDR), and the European Health Data Space (EHDS), and their collective impact on medical ...

11:00 AM
11:00 AM - 11:30 AM | 30 minutes
11:00 AM - 11:30 AM | 30 minutes
11:00 AM - 11:30 AM | 30 minutes
11:30 AM
11:30 AM - 12:15 PM | 45 minutes
Health and Medical Data Compliance

Introduction This session will focus on the secondary use of data in the health and medical sector, with a special focus on the needs and challenges of practitioners, including in the medical research domain. From healthcare to research and beyond, the speakers on this panel will offer an insight into the evolving needs, barriers, considerations, frameworks, and challenges associated ...

11:30 AM - 1:00 PM | 1 hour 30 minutes
Data Protection Certification

Introduction Following last year's discussion, this session will discuss and explore the possibility to support convergence and interoperability in the field of data protection certification between three major international data protection normative frameworks: Convention 108+ of the Council of Europe, the EU GDPR, and the Global CBPR Forum. It will also explore and discuss different...

11:30 AM - 1:00 PM | 1 hour 30 minutes
Deep Dive In
Capacity Building

Introduction This deep dive-in session will focus on how to make marketing privacy compliant by design. Industry experts of this session will share good practices and guidance for making marketing activities compliant. From navigating GDPR and other privacy regulations to implementing data protection measures, attendees will equip marketing professionals with the knowledge and tools n...

12:15 PM
12:15 PM - 1:00 PM | 45 minutes
Health and Medical Data Compliance

Introduction This session will present and discuss innovative technologies and methodologies aimed at overcoming the barriers associated with secondary data use. Speakers will focus on solutions and innovative approaches for data reuse, including synthetic data generation, federated machine learning, and self-assessment methodologies. They will also unveil how these approaches are sha...

1:00 PM
1:00 PM - 2:00 PM | 1 hour
2:00 PM
2:00 PM - 2:45 PM | 45 minutes
Health and Medical Data Compliance

Introduction This session will discuss and compare the value of synthetic data, pseudonymized data, and anonymized data for medical research. Beyond the ethical dimension and their relevance for data protection by design, the session will discuss their relevance for medical research.  Key questions and objectives ...

2:00 PM - 3:30 PM | 1 hour 30 minutes
Deep Dive In
Capacity Building

Introduction This session will focus on discussing and exchanging lessons learned and good practices in the domain of democratic oversight of national security. Effective oversight mechanisms are essential to protecting democratic principles, protecting human rights, and ensuring accountability in security operations. This session brings together experts and practitioners to share exp...

2:45 PM
2:45 PM - 3:30 PM | 45 minutes
Health and Medical Data Compliance

Introduction In the field of healthcare data processing, consent has long been considered the primary legal basis. However, with evolving medical research and innovation, alternative legal bases are gaining more attention. This session will discuss and review these alternative approaches to support lawful medical data processing.  

3:30 PM
3:30 PM - 4:00 PM | 30 minutes
4:00 PM
4:00 PM - 4:45 PM | 45 minutes
Health and Medical Data Compliance

Introduction Medical research often requires accessing large data sets from various geographic regions to avoid any bias in the results. This session will discuss the needs, opportunities, and challenges for sharing medical data beyond borders. The EHDS provides a mechanism for such international cooperation. How will it work in practice? What are the constraints in other jurisdiction...

4:00 PM - 5:00 PM | 1 hour
Deep Dive In
Capacity Building

Introduction Since the implementation of the GDPR, individuals have been granted enhanced rights and protection regarding their personal data. However, in cases of data breaches or non-compliance, affected parties may seek compensation for damages. This crucial session is dedicated to exploring GDPR-related damage compensation, legal frameworks, precedents, and challenges regarding th...

4:45 PM
4:45 PM - 5:15 PM | 30 minutes
Health and Medical Data Compliance

As we draw the curtains on this enlightening conference with over 140 sessions and 300 experts from around the world, attendees will have the opportunity to carry forward lessons, connections, inspirations, and the spirit of collaboration necessary to shape the future of data protection, compliance, international cooperation, AI technologies, and fundamental human rights. 

Schedule
You can add custom text at the top of the schedule page
Choose a preferred schedule view or leave it on auto to let Grenadine decide.
Check this box to display a view switcher (List, Tiles, Grid, Calendar) in the schedule. Otherwise, it will be hidden.
Allow users to "favorite" sessions (i.e. "add sessions to their list of favorites") to create their own personalized schedules.
This only applies to sessions that require a simple signup (i.e. sessions with limited capacity)
The "remaining capacity" only applies to sessions that require signing up or purchasing of a ticket to attend.
Will display child sessions right on the main schedule listing page. Otherwise, child sessions are only listed in a session's detail page.